Rôzne

Kto získal najvyššie ocenenie? Ceny PSK a jeho predsedu za rok 2016 sú udelené

Prešovský samosprávny kraj (PSK) ocenil osobnosti a inštitúcie, ktoré sa významnou mierou zaslúžili o rozvoj regiónu a jeho prezentáciu.

Ilustračný obrázok k článku Kto získal najvyššie ocenenie? Ceny PSK a jeho predsedu za rok 2016 sú udelené
Zdroj: TASR

Ceny PSK a Ceny predsedu PSK za tento rok si laureáti prevzali v utorok na slávnostnom galaprograme vo Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

„Náš kraj má veľa predností, no najcennejšie čo máme, sú bezpochyby ľudia. Mnohí z nich svoje osobné i profesionálne nasadenie, svoju energiu, vedomosti a schopnosti vkladajú do činov, ktoré posúvajú hranice možného a robia náš svet lepším a humánnejším,“ povedal o laureátoch predseda PSK Peter Chudík. Podľa jeho slov sú opäť ocenené zásluhy za celoživotnú prácu a mimoriadne úspechy, ktoré prekračujú hranice regiónu i Slovenska.

Laureáti 2016

Ceny PSK si prevzali traja laureáti. Spomedzi dvanástich návrhov o nich rozhodli poslanci krajského parlamentu. Sú medzi nimi olympijskí víťazi z Ria de Janeira, vodnoslalomári Ladislav a Peter Škantárovci, ktorí si najvyššie krajské ocenenie zaslúžili za mimoriadne športové výsledky dosiahnuté na medzinárodnej úrovni a propagáciu kraja. Ďalším laureátom je telesne ťažko postihnutý športovec Samuel Andrejčík, paralympijský víťaz v boccii, ktorý získal cenu rovnako za mimoriadne športové výsledky dosiahnuté na medzinárodnej úrovni a zviditeľnenie regiónu. Cenu PSK získala aj Gréckokatolícka charita v Prešove za povzbudenie viery, dlhoročnú angažovanú pomoc ľuďom v núdzi a pri príležitosti 25. výročia založenia.

Cena predsedu

Chudík svoju tohtoročnú cenu udelil Monike Kandráčovej, interpretke ľudových piesní. Ocenil ju za rozvoj a uchovávanie kultúrneho dedičstva a propagáciu folklóru. Druhým laureátom Ceny predsedu PSK sa stal dekan, bývalý rektor Prešovskej univerzity René Matlovič, ktorému patrí ocenenie za prínos k výchove a vzdelávaniu mladej generácie, bohatú vedeckú a publikačnú činnosť v oblasti humánnej a regionálnej geografie. Ocenenou je aj prešovská spoločnosť 4 SPORT za aktívnu podporu mládežníckeho športu, organizovanie medzinárodného futbalového turnaja Fragaria Cup a propagáciu mesta aj kraja v zahraničí.

Predseda PSK sa v tomto roku rozhodol udeliť aj jedno mimoriadne ocenenie pre Vologodskú oblasť. Zahraničný partnerský región z Ruskej federácie si prevzal Medailu predsedu PSK za dlhodobé priateľské vzťahy a spoluprácu pri rozvoji regiónov a miestnych samospráv.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM