Monika Földešiová Rôzne

Kravy na východe zabíja antrax, sú v karanténe

V Staškovciach v okrese Stropkov už potvrdili, že štyri kravy uhynuli na sneť slezinnú - Bacillus anthracis (zvierací antrax). Prvý úhyn na antrax potvrdili ešte minulý týždeň. U ďalších dvoch zvierat, ktorým odobrali v priebehu týždňa vzorky, sa tiež potvrdila rovnaká príčina úhynu.

Ilustračný obrázok k článku Kravy na východe zabíja antrax, sú v karanténe
Zdroj: Webnoviny.sk

Všetky tri kravy boli z jedného chovu súkromného chovateľa, ktorý má v stáde 150 kusov hovädzieho dobytka. Počas víkendu uhynula ďalšia krava z iného chovu zo Staškoviec, u ktorej laboratórne výsledky tiež potvrdili antrax. Hoci išlo o iné stádo 120 kusov dobytka a druhého majiteľa, dobytok bol ustajnený na spoločnom chovnom dvore. Potvrdil to veterinárny lekár z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Svidníku Michal Zozuľák.

Celý hospodársky dvor je v karanténe, zvieratá nemôžu vychádzať na pastvu. Do objektu je zákaz vstupu nepovolaným osobám. Obidve stáda sú pod dennou veterinárnou kontrolou. Všetkým kravám podávajú antibiotickú liečbu injekčným spôsobom.

Po dobratí antibiotík v stredu na budúci týždeň 21. novembra ich plánujú zaočkovať. Ide spolu o zhruba 270 kusov dobytka, ktorý bol chovaný na mäso. Zozuľák uviedol, že posledné kravy boli predané v septembri do Poľska, pochádzali z druhého chovu. Podľa Zozuľáka je situácia na farmách stabilizovaná. Dnes osobne prezreli s ďalším kolegom každý kus dobytka. Zvieratá sú klinicky zdravé, vo veľmi dobrom kondičnom a vývinovom stave.

V lekárskej opatere sú aj ošetrovatelia dobytka a ostatné osoby, ktoré prišli v inkriminovanom čase do styku s kravami z oboch chovov. Veterinári odhadujú, že zvieratá sa mohli infikovať na tzv. mrchoviskách, kde v minulosti zahrabávali uhynuté zvieratá. Úhyn dobytka na antrax bol na severovýchode Slovenska potvrdený aj v roku 2010 v okolí Giraltoviec v katastroch obcí Soboš, Štefurov a Okrúhle. Išlo však o inú lokalitu ako sa antrax objavil teraz.

Vtedy veterinári dávali do súvisu objavenie týchto životu nebezpečných baktérií s intenzívnym dažďom a záplavami. Teraz je počasie odlišné a nákaza sa objavila v inom ročnom období, čo je pre skúseného veterinára, akým je Zozuľák, dosť zvláštne.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM