Rôzne

Krásny príbeh z dediny v okrese Prešov: Ján zvoní na zvonoch už takmer 70 rokov

Začínal ešte ako chlapec, najprv iba občas zaskakoval za otca. Potom to prebral do svojich rúk úplne. Prinášame vám príbeh zvonára z obce Medzany.

Ilustračný obrázok k článku Krásny príbeh z dediny v okrese Prešov: Ján zvoní na zvonoch už takmer 70 rokov
11
Galéria
Zdroj: TASR

Ján Kušnír zvoní na zvonoch v Medzanoch v okrese Prešov dokopy už takmer 70 rokov. Kedysi dlhé roky meral cestu do drevenej zvonice, ktorá stála v areáli bývalej evanjelickej školy. Tá časom schátrala. Novú zvonicu pristavili k budove bývalej školy, ktorá slúži ako evanjelický kostol. Z domu má Kušnír do zvonice len pár metrov. Aj tak je to z jeho strany istá forma obety, lebo sa mu ťažko chodí a musí si pomáhať paličkou. Zvonenie si vyžaduje železnú presnosť a zodpovednosť.

Treba silu, ale aj cit

V bežný deň musí poťahovať zvony už o piatej hodine ráno, potom treba prísť ohlásiť pravé poludnie, opäť treba rozozvučať zvony večer o 18.00 hodine a to za každého počasia. Vo zvonici sú dva zvony, väčší a menší. Zvoní sa na nich ručne poťahovaním hrubých povrazov. Treba na to silu, ale aj cit, aby nárazy srdca zvona zodpovedali udalosti, ktorú ohlasujú. V obci už uvažovali nad tým, že by ručné zvonenie nahradili zariadením na elektrický pohon zvonov. Ale nakoniec ostalo pri klasike.

„Keď niekto zomrie, najmenej tri dni sa vyzváňa. Keď zomrie starší človek, tak sa zvoní veľkým zvonom trikrát – v mene Boha Otca, v mene Boha Syna, v mene Ducha Svätého. A potom sa zvoní s obidvoma zvonmi ráno o 8.00, o 11.00 a o 14.00 alebo o 15.00 poobede, záleží to tiež od počasia,“ vysvetlil zvonár Kušnír.

Drevenú zvonicu postavili začiatkom 20. storočia v areáli evanjelickej školy. Zvony, ktoré uliala Grossmannova zlievareň v Prešove v roku 1926, nemajú mená. Sú zdobené reliéfmi postavy s knihou, ružami v tŕni a kalichom. Na každom zvone je vyrytý text z Nového zákona. Kušnír vie citovať žalmy naspamäť a pritom to vôbec nie je jednoduchý text.

Helenka sa mu zapáčila

Niekedy na týchto zvonoch zvonila slúžka z evanjelickej školy. Bola to sirota, ktorá tu našla obživu aj strechu nad hlavou. Neskôr sa presťahovala do Kojatíc. Jej dcéra Helenka sa za pár rokov zapáčila mladému Jánovi Kušnírovi, vydala sa za neho a dnes mu tiež občas pomáha zvoniť v kostole. Podľa starostu medzianske zvony sa tak dostali do tých najpovolanejších rúk. V obci je aj rímskokatolícky kostol Všetkých svätých, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Veriaci sa hlásia aj k Cirkvi bratskej, ktorá tu má svoju modlitebňu. V Medzanoch žije tiež niekoľko rodín, ktoré vyznávajú gréckokatolícku a pravoslávnu vieru.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Dedinka Medzany v okrese Prešov: Spoznajte ju v obrazoch
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM