Rôzne

Krásna pocta pre žiakov z okresu Prešov: Ocenenie v Detskom čine roka 2016!

Ich veľmi pekný skutok neostal bez povšimnutia. Kolektív žiakov z Chminianskej Novej Vsi získal ocenenie v projekte Detský čin roka 2016!

Ilustračný obrázok k článku Krásna pocta pre žiakov z okresu Prešov: Ocenenie v Detskom čine roka 2016!
Zdroj: ZŠ s MŠ Chminianska Nová Ves

V Bratislave sa v stredu konalo slávnostné oceňovanie projektu Detský čin roka 2016. V poradí 16. ročník sa konal pod záštitou prezidenta a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

O dobre hovoríme málo, médiami a sociálnymi sieťami sa ľahšie šíri skôr zlo a nenávisť. Aj takéto slová zazneli z úst hlavy štátu Andreja Kisku počas uvedeného slávnostného odovzdávania. Na ňom sa napokon mohol radovať aj kolektív žiakov z Materskej a Základnej školy v Chminianskej Novej Vsi. Získal totiž ocenenie v kategórii „Dobrý nápad“ za prípravu a realizáciu programov pre starých ľudí v hospici.

Veľký zážitok

Do hospicu začali žiaci chodiť práve v predvianočnom období, keď starým ľuďom v ňom priniesli medovníčky a postupne sa z návštev stala tradícia. Veľmi pekný skutok vykonal v školskom roku 2015/2016 kolektív žiakov 8. triedy zo spomínanej školy. Viac o ich krásnom čine a aj celom príbehu ich pomoci si môžete prečítať v našom nedávnom článku.

„Pre deti to bol veľký zážitok. Sme z menšej obce, deti to intenzívne prežívali. Aj to stretnutie s pánom prezidentom, bolo to ich prvé stretnutie s ním. Rozprával ľudsky, do duše detí, ktoré boli z neho nadšené. Páčilo sa im, aj Bratislavou boli nadšené. Chceli by sme vysloviť aj za rodičov a učiteľov poďakovanie organizátorom tohto podujatia, za skvelé zvládnutie organizácie,“ povedala pre spravodajský portál Prešov 24 Jana Kollárová, pedagogička z Materskej a Základnej školy v Chminianskej Novej Vsi.

Zdroj: ZŠ s MŠ Chminianska Nová Ves

Počas slávnostného oceňovania projektu Detský čin roka 2016 boli rozdané aj ocenenia v ďalších piatich kategóriách. Udelená bola aj špeciálna Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin. Tú získal kolektív žiakov zo Základnej školy Pribinovej v Zlatých Moravciach.

Ako to dopadlo v online ankete?

Už štvrtý rok mohla vďaka darcovskému portálu ĽudiaĽuďom.sk hlasovať za najhrdinskejší skutok detí na internete v online ankete aj verejnosť. „Tento rok sa víťazným príbehom v kategórii Cena ĽudiaĽuďom.sk stal príbeh dvoch chlapcov, ktorí zachraňovali životy pri leteckom nešťastí. Bez váhania bežali na pomoc posádke, ktorá bola uväznená v troskách lietadla. Chlapci riskovali vlastné životy, aby pomohli iným. Za ich hrdinský čin hlasovalo 23 696 ľudí,“ vysvetlil riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o. Roland Kyška.

Cenu ĽudiaĽuďom.sk odovzdajú tento rok hokejisti HC Slovan Bratislava, ktorí sa odvážny čin detí rozhodli odmeniť tak, že im venujú zážitkový deň spojený aj so vstupenkami na zápas Slovana. Kompletné výsledky projektu Detský čin roka 2016 si môžete pozrieť v tomto článku.

Skutok žiakov z Chminianskej Novej Vsi bodoval v projekte Detský čin roka
4
Galéria
Zdroj: ZŠ s MŠ Chminianska Nová Ves
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM