Michala Halásová Samospráva

Krajskí poslanci riešili financie: Najviac eur pôjde na opravy ciest

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja riešili financie. Zelenú dali aj projektom, ktoré sa budú realizovať ešte v tomto roku. Najviac peňazí pritom investuje do ciest.

Ilustračný obrázok k článku Krajskí poslanci riešili financie: Najviac eur pôjde na opravy ciest
Zdroj: Webnoviny.sk

Poslanci odsúhlasili financie na plánovanú rekonštrukciu havarijných úsekov ciest II. a III. triedy po zimnom období v objeme 1,5 milióna eur a nákup potrebnej techniky pre Správu a údržbu ciest PSK. „Cestári by mali realizovať aj rekonštrukciu teplovodnej kotolne na Jesennej ulici v Prešove v hodnote 145 000 eur", uviedla Veronika Fitzeková, hovorkyňa PSK.

Ako dodala, poslanci schválili aj 11 600 eur na prípravu projektovej dokumentácie na prestavbu križovatky Rusínska – Ul. arm. gen. L. Svobodu v Prešove kvôli zmene tranzitnej trasy a takmer 12 000 eur na prepracovanie pôvodnej projektovej dokumentácie na prestavbu Kuzmányho ulice v krajskom sídle. Celkovo bolo pre oblasť cestnej dopravy vyčlenených 1,88 milióna eur.

Najviac dostane Gymnázium v Poprade

V oblasti vzdelávania rozdelili poslanci krajského parlamentu 883 000 eur. Najviac, 586 000 eur, dostane Gymnázium v Poprade na rekonštrukciu telocvične. Spojená škola Tarasa Ševčenka v Prešove zrealizuje rekonštrukciu kotolne za 150 000 eur. „Do modernizácie tepelného hospodárstva sa pustí aj prešovská Hotelová akadémia, ktorá plánuje zatepliť administratívnu budovu, zmodernizovať kotolňu a strojovňu a vyregulovať vykurovací systém. To všetko v hodnote 147 000 eur,“ konštatovala Fitzeková.

Pre kultúrne služby bolo na tohtoročné investície pridelených takmer 212 000 eur. Najviac finančných zdrojov v oblasti kultúry smeruje do Vranova nad Topľou, kde má byť za 143 000 eur zrekonštruovaná telocvičňa pre potreby Hornozemplínskeho osvetového strediska.

Rekonštrukcie sa dočkajú aj kotolne

V sociálnej oblasti poslanci rozhodovali o sume takmer 214 000 eur. Aj tu pôjde predovšetkým o teplo – rekonštrukciu kotolne za 138 000 eur zrealizuje Centrum sociálnych služieb Dúbrava. Domov sociálnych služieb na Volgogradskej ulici v Prešove pripravuje termostatizáciu a reguláciu tepelného hospodárstva v objeme 41 000 eur.

Poslanci Zastupiteľstva PSK schválili aj zdroje na dokončenie objektu detského stacionára Korytnačka v Kežmarku. „Na odkúpenie majetku mesta Kežmarok (schodisková plošina a vonkajšia terasa) vyčlenili 1 700 eur. Na kuchynskú linku a rekonštrukciu sociálnych zariadení a kúpeľní je určených takmer 33 000 eur,“ dodala Fitzeková. Stacionár by mal byť funkčný ešte do letných mesiacov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM