Peter Handzuš Rôzne

Kraj oceňoval pedagógov. Plakety sa ušli aj žiakom

V pondelok 18. júna sa v Prešovskom samosprávnom kraji konalo slávnostné ukončenie školského roka. Pri tejto príležitosti samosprávny kraj po štvrtýkrát ocenil najúspešnejších pedagogických pracovníkov a žiakov stredných škôl v pôsobnosti PSK.

Spolu 20 pedagógov z celého kraja získalo plaketu Jána Ámosa Komenského – Sophista pro regione – učiteľ múdrosti pre región. Návrhy na ocenenie posielali riaditelia škôl a o ocenení rozhodovali členovia Územnej školskej rady. V tomto roku vyberali najlepších pedagógov spomedzi 40 návrhov. Plakety poputujú do desiatich okresov, pričom najviac ocenených, sedem zostane v meste Prešov. Traja ocenení sú z okresu Poprad po dvoch ocenených majú okresy Bardejov a Stará Ľubovňa.

O ocenení študentov rozhodovala komisia zložená zo zástupcov odboru školstva PSK. Na odbore školstva zaevidovali spolu 37 návrhov, z ktorých bolo 20 študentov v tomto školskom roku ocenených plaketou Lux Mentium – Svetlo poznania. Spomedzi nich bolo len šesť dievčat. Najviac ocenených žiakov, päť, je z prešovských škôl. Po dve ceny si prevzali žiaci z okresov Stropkov, Humenné, Medzilaborce, Kežmarok a Bardejov.

„Obe ocenenia majú úzku súvislosť s regiónom: Ján Amos Komenský navštívil a krátko pôsobil aj v meste Prešov. Lux mentium je zase názov diela prešovského rodáka Jána Bayera, takmer-zakladateľa evanjelického kolégia,“ vysvetlila hovorkyňa kraja Veronika Fitzeková.

V rámci programu na veľkej scéne vystúpili žiaci Základnej umeleckej školy v Lipanoch. Študenti Hotelovej aladémie Otta Brücknera z Kežmarku zase predviedli svoje majstrovstvo pri otváraní šumivého vína technikou sabráže.

V zriaďovateľskej pôsobnosti PSK je 81 stredných škôl, na ktorých pracuje v súčasnosti vyše 4 400 zamestnancov a študuje takmer 37 000 žiakov.

[blockquote]O­cenení pedagógovia:

Mgr. Mária Laputková – Stredná odborná škola, Košická 20 v Prešove Výchove a vzdelávaniu stredoškolskej mládeže sa venuje od roku 1994. Svojou prácou sa zapísala pod desiatky aktivít, ktorých výsledky sú hmatateľné na každom kroku aj v súčasnosti. Dlhoročne a mimoriadne úspešne pripravovala žiakov na odborné celoslovenské a medzinárodné súťaže, kde sa žiaci umiestňovali na popredných miestach. Na mnohých medzinárodných súťažiach sa zúčastňovala ako hodnotiteľka, členka poroty a ako trénerka Slovenskej reprezentácie v Dusseldorfe.

**RNDr. František Majoroš – Gymnázium Jána Adama Raymana v Prešove ** Na škole pôsobí už 15 rokov, v odbore fyzika. Práci s talentovanými študentmi obetuje aj svoj voľný čas, pričom zaznamenal nejeden úspech vo fyzikálnych olympiádach a súťažiach v rámci kraja a republiky. Je neúnavným popularizátorom vedy a spolupracovníkom univerzít s prírodovedným zameraním na Slovensku i v zahraničí. Výrazne podporuje účasť žiakov na videokonferenčných stretnutiach s medzinárodnou účasťou v súťaži Masterclasses.

PhDr. Andrej Migaš – Spojená škola na Ulici Ľudmily Podjavorinskej v Prešove Jeho pôsobiskom je SOŠ technická – organizačná zložka spojenej školy. Každoročne organizuje súťaže ZENIT a SOČ. Od septembra 2011 je projektovým manažérom pre prípravu pedagógov školy na modernizovanie vzdelávacieho obsahu a programu školy s cieľom implementovať moderné formy vzdelávania.

PaedDr. Jozef Miko – Gymnázium Antona Prídavka v Sabinove Autor Autotransformačnej pedagogiky – pedagogickej disciplíny pre tretie tisícročie. Pracoval na všetkých typoch škôl a ako člen expertných komisií ministerstva školstva sa viackrát podieľal na tvorbe pedagogickej legislatívy a učebných osnov. Každoročne sa zúčastňuje vedeckých a medzinárodných konferencií, publikuje v zborníkoch.

Bc. Vojtech Motýľ – Stredná odborná škola dopravná v Prešove Patrí medzi zakladateľov SOŠ dopravnej. Podieľal sa na vybudovaní a rozvoji dielní a odborných učební praktického a teoretického vyučovania, založil zváračskú školu a autoškolu pri škole. Organizoval tuzemskú a zahraničnú výmennú prax študentov. Venoval sa organizácii a prípravám súťaží organizovaných školou na regionálnej a celoslovenskej úrovni.

Ing. Stanislav Repeľ – Stredná priemyselná škola stavebná v Prešove, riaditeľ Výborný manažér s vynikajúcimi organizačnými schopnosťami a modernými víziami. Na škole pôsobí od roku 1977. Popri učiteľskej praxi pracoval ako metodik stredných odborných škôl a predseda predmetovej komisie Dopravné stavby. Pričinil sa o vytvorenie odboru geodézia, kartografia, kataster, ktorý na území Prešovského kraja chýbal. Bol iniciátorom realizácie európskych projektov na rekonštrukciu a modernizáciu školy a projektu InPresta – premeny tradičnej školy na modernú. Je aktívny aj ako autor príspevkov do vedecko-pedagogických publikácií.

PaedDr. Dana Štefková – Stredná odborná školy na Košickej ulici v Prešove, riaditeľka Pri vedení školy preferuje otvorenú sociálnu atmosféru, zmysel pre inovatívne metódy a formy práce, pre tímovú spoluprácu, konštruktívne riešenie problémov, iniciatívne návrhy a aktivitu. Je koordinátorkou významných projektov v rámci Operačného programu Vzdelávanie a v rámci Programu celoživotného vzdelávania – Leonardo da Vinci, je garantom projektu Socrates, Zdravá škola, Otvorená škola a mnohých ďalších. Na škole zaviedla nové študijné odbory kozmetička a vizážistka, fotografický dizajn a propagačná grafika.

Mgr. Peter Šutran – Spojená škola, Kolárova 10 v Prešove Učiteľ telesnej výchovy. So žiakmi dosahuje výborné výsledky v rámci školskej i mimoškolskej činnosti a v reprezentácii školy a regiónu v športových súťažiach. Je iniciátorom a zakladateľom školského športového klubu. K najväčším úspechom, ktoré športový klub pod jeho vedením dosiahol, patria výsledky hádzanárskeho oddielu. Za zmienku stoja hlavne vicemajster Slovenska v roku 2009 a 2010, Mladý športový talent roka 2011 a doteraz najcennejší úspech Majster Slovenska 2011. Pri oceňovaní Najúspešnejších športovcov a športových kolektívov PSK za rok 2011 oddiel hádzanej dievčat získal v kategórii najúspešnejšie kolektívy 3. miesto.

Mgr. Eva Ďaďovská – Gymnázium Terézie Vansovej v Starej Ľubovni Ing. Libuša Kilárová – Stredná priemyselná škola v Poprade Mgr. Eva Havajová – Obchodná akadémia v Humennom Ing. Jozef Hudák – Spojená škola Juraja Henischa v Bardejove, riaditeľ Ing. Štefan Ivan – Stredná odborná škola v Snine, riaditeľ PaedDr. Ivana Jecušková – Gymnázium v Stropkove Ing. Ľudmila Madejová – Hotelová akadémia Otta Brücknera v Kežmarku RNDr. František Majoroš – Gymnázium Jána Adama Raymana v Prešove PhDr. Andrej Migaš – Spojená škola na Ulici Ľudmily Podjavorinskej v Prešove Ing. Božena Mihalcová – Spojená škola vo Svidníku Ing. Iveta Michalčinová – Hotelová akadémia Jána Andraščíka v Bardejove PaedDr. Jozef Miko – Gymnázium Antona Prídavka v Sabinove Bc. Vojtech Motýľ – Stredná odborná škola dopravná v Prešove Mgr. Mária Laputková – Stredná odborná škola, Košická 20 v Prešove PaedDr. Valéria Ovšáková – Stredná priemyselná škola v Poprade Ing. Stanislav Repeľ – Stredná priemyselná škola stavebná v Prešove, riaditeľ PaedDr. Dana Štefková – Stredná odborná školy na Košickej ulici v Prešove, riaditeľka Mgr. Peter Šutran – Spojená škola, Kolárova 10 v Prešove Ing. Mária Tomková – Obchodná akadémia v Starej Ľubovni PhDr. Dušan Žiška – Obchodná akadémia v Poprade[/bloc­kquote]

[blockquote]O­cenení žiaci:

Filip Hanzely – Gymnázium Antona Prídavka v Sabinove Študent 7. ročníka osemročného gymnázia každoročne úspešne reprezentuje školu hlavne v matematickej olympiáde na krajskej a celoštátnej úrovni. V tomto školskom roku vo svojej vekovej kategórii postúpil z 2. miesta krajského kola do celoštátneho kola, kde sa umiestnil na 6. mieste a postúpil na medzinárodnú Stredoeurópsku matematickú olympiádu v septembri vo Švajčiarsku.

**Katarína Liptáková – Stredná odborná škola na Košickej ulici v Prešove ** Študentka 4. ročníka je úspešnou riešiteľkou Stredoškolskej odbornej činnosti – Fotografia deťom. V kategórii Teória kultúry, umenie, umelecká a odevná tvorba získala 1. miesto v krajskom kole a postúpila na celoštátnu prehliadku SOČ. Katarína sa zaujíma o verejné dianie. Je predsedníčkou Žiackej školskej rady a členkou Mládežníckeho parlamentu mesta Prešov.

René Novysedlák – Gymnázium v Lipanoch Riešiteľ Astronomického korešpondenčného seminára, zúčastnil sa Astronomickej olympiády a súťaže S ďalekohľadom na cestách“. V medzinárodnej súťaži Expedice Mars postúpil do druhého kola. V astronomickej súťaži Čo vieš o hviezdach sa po 1. mieste v okresnom kole a 3. mieste v krajskom prebojoval do celoslovenského kola. V súťaži Expert skončil v kategórii Astronómia ako siedmy na Slovensku. Publikuje svoje články v časopisoch Kozmos a Kvark. Je administrátorom webových stránok www.svetelneznecitenie.sk a redaktorom stránky www.vesmir.sk. Na gymnáziu je šéfredaktorom školského časopisu Vzlet.

**Michal Píš – Stredná priemyselná škola stavebná v Prešove ** Je úspešný vo svojom odbore pozemné staviteľstvo, o čom svedčí projekt, ktorý vytvoril v CAD programe NEMETSCHEK verzii Allplan 2009, modul architektúra 3D. V krajskom kole SOČ získal 1. miesto a v rámci celoslovenskej prehliadky sa umiestnil na 3. mieste. Michal je zároveň vynikajúcim hudobníkom, pôsobí aj ako akordeónový korepetítor, je vedúci hudobnej skupiny Genius a víťaz minuloročnej folklórnej súťaže Slávik Slovenska.

**Tibor Porubän – Gymnázium Jána Adama Raymana v Prešove ** Získal zlatú medailu za žiacky bádateľský projekt s názvom Pieskoviská a pôda okresu Prešov ako zdroj pôvodcov larválnej toxokarózy ľudí na medzinárodnej olympiáde projektov trvalo udržateľného rozvoja I-SWEEEP 2012 v súťažnej kategórii životné prostredie v americkom Houstone. Ďalším jeho významným úspechom je víťazstvo v republikovom kole biologickej olympiády 2011, cena ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR na Celoštátnej súťažnej prehliadke študentských vedeckých a technických projektov o cenu Scientia pro Futuro 2011 a bronzová medaila na medzinárodnej olympiáde projektov s enviromentálnym zameraním INEPO 2011 v Istanbule.

**Marcel Schichman – Gymnázium Jána Adama Raymana v Prešove ** Zanietený experimentátor, programátor, hudobník, režisér s originálnym myslením. Úspešne obhajoval svoje pozície na stupni víťazov a úspešných riešiteľov matematickej a fyzikálnej olympiáde. V súťaži ZENIT v programovaní sa umiestnil dvakrát na druhom mieste v krajskom kole v kategórii A a B, 1. miesto získal v kategórii B v celoslovenskom kole. V krajskom kole fyzikálnej olympiády získal v 51. a 52. ročníku 1. miesto. Zúčastňoval sa matematickej olympiády na krajskej úrovni, kde získal v kategórii C 5. miesto, v kategórii B 1. miesto, v kategórii A 5. a 3. miesto.

Pavol Straka – Spojená škola na Ulici Ľudmily Podjavorinskej v Prešove Navštevuje gymnázium – organizačnú zložku Spojenej školy, ktoré reprezentoval na viacerých športových podujatiach. Medzi jeho najlepšie dosiahnuté výsledky v halovom veslovaní patrí dvakrát 1. miesto na Majstrovstvách SR v súťaži družstiev študentov stredných škôl a rovnako 1. miesto na Majstrovstvách SR v súťaži jednotlivcov.

Patrícia Haberová – Hotelová akadémia Otta Brücknera v Kežmarku Klaudia Horváthová – Stredná odborná škola, Garbiarska v Kežmarku Miroslava Hlinková – Obchodná akadémia v Starej Ľubovni Tomáš Kríž – Spojená škola vo Svidníku Katarína Liptáková – Stredná odborná škola na Košickej ulici v Prešove René Novysedlák – Gymnázium v Lipanoch Michaela Ondrášiková – Gymnázium v Medzilaborciach Michal Píš – Stredná priemyselná škola stavebná v Prešove Tibor Porubän – Gymnázium Jána Adama Raymana v Prešove Marcel Schichman – Gymnázium Jána Adama Raymana v Prešove Pavol Straka – Spojená škola na Ulici Ľudmily Podjavorinskej v Prešove Matej Štefánik – Gymnázium v Stropkove Viliam Vanta – Spojená škola Juraja Henischa v Bardejove Dana Vysočanská – Stredná odborná škola obchodu a služieb v Humennom Jozef Antol – Stredná odborná škola vo Vranove nad Topľou Pavol Cap – Stredná odborná škola elektrotechnická v Stropkove Miroslav Fedurco – Gymnázium v Humennom Miloš Galanda – Stredná priemyselná škola v Snine Roland Guba – Stredná odborná škola Andyho Warhola v Medzilaborciach Filip Hanzely – Gymnázium Antona Prídavka v Sabinove[/bloc­kquote]

Presov24 Foto: Veronika Fitzeková

vyznam_psk
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM