Michala Halásová Rôzne

Kosecká súťaž v lyžiarskom stredisku: S kosou sa predvedie 10-ročná žiačka aj 80-ročný folklorista

Oživenie tradícií ručného kosenia v oblasti pohoria Bachureň v regióne Šariša je cieľom spoločného podujatia, ktoré pripravujú priaznivci ľudových tradícií z Lipoviec a Veľkého Šariša.

Ilustračný obrázok k článku Kosecká súťaž v lyžiarskom stredisku: S kosou sa predvedie 10-ročná žiačka aj 80-ročný folklorista
Zdroj: Dnes24.sk

Na medzinárodnej koseckej súťaži „Bachureňska kosa a Šariske kosače“, ktorá sa bude konať 8. júna v areáli lyžiarskeho strediska Búče, očakávajú vyše 70 súťažiacich a stovky ďalších návštevníkov. „Kedysi starí gazdovia mali v pohorí Bachureň senníky, do ktorých ukladali pokosenú trávu s tým, že všetky lúky navôkol boli vykosené. Ešte pred 30 rokmi sa tu páslo okolo 10 000 kusov dobytka. Z odstupom času táto tradícia na dedinách zanikla, dobytok sa nechová a tým pádom to kosenie vymizlo,“ povedal Ľuboš Petra zo Strediska cestovného ruchu Lipovce–Búče.

Doplnil, že na súťaž, ktorá je zaradená do série podujatí Slovenskej koseckej ligy pricestujú súťažiaci zo Šariša, Abova, Zemplína, Hornej Nitry, Oravy, Turca, Horehronia a Považia. Okrem nich sa prihlásili aj zástupcovia mesta Veľký Šariš a jeho partnerských miest z Ukrajiny, Poľska a Maďarska.

Dušan Lukáč z Klubu ľudových tradícií vo Veľkom Šariši zdôraznil, že prezentácia súťažiacich sa začne o 9:00 hodine a o hodinu neskôr sa rozbehnú aj súťaže v kategóriách muži do 60 a nad 60 rokov, ženy bez rozdielu veku a mládež do 18 rokov. V kategórii mužov predvedú svoje umenie najlepší kosci zo Slovenska.„Musí pokosiť 50 metrov štvorcových, najlepší kosia približne 1,5 až dve minúty, záleží to samozrejme od trávy. V prvom rade sa hodnotí čas, ktorý sleduje rozhodca a potom dáva aj trestné sekundy za kvalitu,“ vysvetlil Lukáč.

Účasť prisľúbil aj jeden z najstarších predstaviteľov súťažného ručného kosenia na Slovensku, známy folklorista vyše 80-ročný Ján Očkovič z Veľkého Šariša. V kategórií tých najmladších by nemala chýbať 10-ročná Eva Ledecká z Dráhoviec.

Organizátori pripravili aj množstvo netradičných súťaží a ukážok estetického kosenia. Pre tých najodvážnejších je pripravený Bachureňský trojboj. Úlohou pretekára bude dobehnúť na stanovište, zložiť kosu, vypiť pohár vody alebo žinčice a na záver pokosiť vymedzený úsek.

V rámci podujatia budú môcť návštevníci ochutnať množstvo domácich potravinárskych výrobkov, sledovať ukážky práce s koňmi alebo so psami. Nebude chýbať súťaž v plieskaní bičom či školenia v zručnosti v kosení. O zábavu sa postarajú „Šarišske gavalier“, „Kapušanske richtaroše“ a folklórna skupina „Spopod Buča“.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM