Ľubomír Hudačko Správy

Kosbu v Prešove očakávame netrpezlivo: Toto je však dôvod, prečo mesto nezabezpečí všetky lokality!

V týchto dňoch sa pokračuje v kosbe verejnej zelene, okrem toho sa tiež vykonávajú aj orezy drevín. Ak ste ale zvedaví, prečo mesto kosbu nezabezpečí vo všetkých lokalitách Prešova, hovorkyňa mesta situáciu vysvetlila celkom jednoznačne. Toto je dôvod!

Ilustračný obrázok k článku Kosbu v Prešove očakávame netrpezlivo: Toto je však dôvod, prečo mesto nezabezpečí všetky lokality!
Foto: Viktória Botošová

Druhá kosba verejnej zelene prebieha v súlade s harmonogramom a vykonávať sa bude do 24. júla.

Ostatné pozemky musia pokosiť ich vlastníci

„Mesto zabezpečuje kosbu pozemkov v jeho vlastníctve a správe, kosby ostatných pozemkov sú povinní zabezpečovať ich vlastníci, prípadne správcovia,“ vysvetlila hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Ako hovorkyňa dodala, v prípade nepriaznivého počasia sa termín ukončenia kosby posunie, nakoľko by prejazdmi kosačiek a mechanizmov po podmočenom teréne dochádzalo k devastácii trávnikov a pôdnych vrstiev. Súbežne s kosením prebiehajú v rámci vegetačného obdobia v týchto dňoch aj orezy drevín. Tie sa vykonávajú na základe evidovaných opodstatnených požiadaviek obyvateľov mesta Prešov postupne, po jednotlivých mestských častiach.

Na orezy je 185 000 eur

„Ak však odborní pracovníci zistia výskyt nejakej nebezpečnej dreviny, jej orez sa realizuje prioritne, bez ohľadu na to, v ktorej mestskej časti sa nachádza,“ doplnila Kmetóny Gazdová. Ak drevina spĺňa podmienky na mimoriadny výrub, realizuje sa v tom prípade ten.

Orezy sa vykonávajú vo vegetačnom období, teda iba do konca septembra v súlade s platnou legislatívou. Táto činnosť spadá do takzvanej ostatnej údržby verejnej zelene – orezy, výruby, výsadby kvetín a podobne, na ktorú je celkovo na tento rok vyčlenených 185 000 eur.

Čítajte tiež:

Prešovský Dopravný podnik prechádza na letný režim: Niektoré linky sa rušia, dve nové vzniknú!

Kúpaliská v Prešove a okolí ponúkajú športové vyžitia: PREHĽAD na leto pre milovníkov pohybu!

Mesto otvorilo územný plán: Tipnite si, koľko podnetov od obyvateľov bolo doručených na mestský úrad!

foto: mesto Prešov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM