Ľubomír Hudačko Rôzne

Konferencia na Gréckokatolíckej fakulte? Najskôr teória o turistike, potom makačka v Tatrách

Gréckokatolícka teologická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove zorganizovala s Pápežskou univerzitou Jána Pavla II. v Krakove už 21. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie. Tento rok hovoria o ekoturistike, no zo sakrálneho pohľadu.

Ilustračný obrázok k článku Konferencia na Gréckokatolíckej fakulte? Najskôr teória o turistike, potom makačka v Tatrách
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako povedal odborný garant konferencie Marek Petro, cieľom konferencie je sprítomňovať „posvätno“, ktoré je v prírode, aby človek na tejto planéte mohol dôstojne žiť a potom ju aj dôstojnú zanechať pre ďalšie generácie.

„Tohtoročná téma je Sacrum a príroda, ekoturistika. Všetky prednášky sa budú niesť v tomto duchu, aby sa dnešným ľuďom a našim poslucháčom viac priblížil aspekt rozdielu medzi turistkou a ekoturistikou, čo znamená, že človek nemá dbať na to, aby do prírody len chodil, ale v prírode všetky veci dodržiaval pre zachovanie samotnej prírody,“ uviedol Petro. Každoročne sa konferencia uskutoční buď v Prešove, alebo v Krakove. Budúci rok by sa mala do organizácie zapojiť aj ukrajinská strana, takže Slováci a Poliaci by mali ísť do Ľvova.

Súčasťou konferencie, ktorá sa začala dnes, nie sú len odborné prednášky, ale počas soboty sa účastníci chystali ekoturistiku aj praktizovať. Vo Vysokých Tatrách mali absolvovať ľahšiu alebo ťažšiu trasu do Tatranskej Lesnej. V prvom prípade mali navštíviť Starý Smokovec, Hrebienok a vodopády Studeného potoka, v druhom Tatranskú Lomnicu, Skalnaté pleso, Zamkovského chatu a tiež vodopády. Navštívia aj múzeum TANAP-u.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM