Ľubomír Hudačko Samospráva

Komunálne voľby už klopú na dvere: Akých primátorov zažil Prešov od roku 1990?

Tak, ako každé štyri roky, aj tento rok si budeme voliť primátora nášho mesta. K volebným urnám sa už vydáme v sobotu 15. novembra. Akých primátorov sme už doteraz zažili? Pripomeňte si to spolu s nami.

Ilustračný obrázok k článku Komunálne voľby už klopú na dvere: Akých primátorov zažil Prešov od roku 1990?
Zdroj: Dnes24.sk

Toto je prehľad primátorov v Prešove od roku 1990. V tomto roku bol za šéfa nášho mesta zvolený Viliam Sopko. Prešov riadil jedno volebné obdobie, do roku 1994. Vtedy ho na poste prvého muža vystriedal Juraj Kopčák, ktorý sa udržal dve volebné obdobia.

V roku 2002 prišla teda ďalšia zmena. Vedeniu nášho mesta sa po voľbách upísal Milan Benč, ktorého však po jednom období vymenil Pavel Hagyari, ktorý je na úrade do dnešného dňa. Hagyari kandiduje opäť, chce tak vo funkcii vydržať ďalšie štyri roky.

Okrem súčasnej hlavy mesta kandiduje na horúcu stoličku ďalších sedem uchádzačov. Najmladší z uchádzačov je 25-ročný občiansky aktivista Filip Antošovský. Za ním sú ďalší nezávislí – Rudolf Dupkala a Martin Matejka. Obaja majú 33 rokov.

Prvý je riaditeľ Šarišskej galérie, druhý predseda občianskeho združenia. Najstarším uchádzačom je 72-ročný dôchodca Miroslav Bernik kandidujúci za Komunistickú stranu Slovenska. Primátorom chce byť i 50-ročný Alexander Ernst.

O kreslo primátora prejavil záujem aj Ondrej Chlebovec, ktorý má 67 rokov a kandiduje ako nezávislý. Jediná žena medzi kandidátmi je Andrea Turčanová, ktorá je nominantkou širokej koalície strán KDH, SDKÚ-DS, OĽaNO, Most-Híd, NOVA a OKS. V súčasnosti pracuje ako riaditeľka domova sociálnych služieb.

Čítajte viac o tom, ako pôvodne kandidovalo deväť kandidátov, Martin Ďurišin sa však kandidatúry vzdal!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM