Ľubomír Hudačko Kultúra

Katka Knechtová v rozhovore: Baví ma folklór, spolupráca so Šarišanom by bola úžasná

Prešovská speváčka Katka Knechtová zabodovala singlom FEA na YouTube, sedí v porotcovskom kresle speváckej súťaže SuperStar a mimoriadne ju baví folklór.

Ilustračný obrázok k článku Katka Knechtová v rozhovore: Baví ma folklór, spolupráca so Šarišanom by bola úžasná
5
Galéria
Zdroj: Iv Amanová

Natáčanie známej súťaže SuperStar začalo intenzívne v januári a februári. Jej súčasťou je v úlohe porotkyne pre ročník 2018 aj Prešovčanka Katka Knechtová, ktorú neuveriteľne baví folklór. Zhovárali sme sa však aj o jej hudobnej tvorbe, o aktuálnej situácii na Slovensku, či zosnulej speváčke kapely The Cranberries. Práve označenie slovenská Dolores O´Riordan kedysi dostala aj samotná Prešovčanka.

Katka, pre ročník 2018 ste porotkyňou v súťaži SuperStar, ktorá vyhľadáva spevácke talenty. Dostali ste však ponuku na porotcu už aj v predošlých rokoch?

Áno, dostala som ju už aj na predošlé ročníky, ale vtedy som sa na to ešte necitíla. Ja som však tiež dostala pozvánku najprv len na casting, bola tam so mnou aj Dara Rolins či Celeste Buckingham a nebolo ešte jasné, či budem porotcom ja. Po tom castingu som túto tému už viac-menej pustila z hlavy, vraj sa mi ozvú (úsmev). No chcela som to vyskúšať a napokon sa mi ozvali s pozitívnym výsledkom.

Sledovali ste aj predošlé ročníky súťaže?

Intenzívne som sledovala najmä prvú sériu, keď to celé vyhrala Prešovčanka Katka Koščová. Veľmi som jej fandila, bolo to niečo nové, taká súťaž tu bola prvýkrát. Aj tento rok sú v hre výrazné typy spevákov. Profilujú sa však postupne a až po čase sa ukáže, či na to ten súťažiaci okrem muzikanstskej stránky má, alebo nie. Je to aj pre mňa zaujímavé sledovať. Celý koncept súťaže sa pritom trošku zmenil a castingy na hľadanie spevákov už majú inú formu ako predtým. Všetci, vrátane mňa, sme na ne cestovali do Prahy. Bolo to teda veľmi náročné.

K hláškam, ktoré ste tam povedali už vznikli aj paródie v zábavnej relácii…

Áno, to som si všmila a potešila som sa (smiech). Ja som s hercami, ktorí to parodovali kamarátka a písala som im, že konečne si urobili žart aj zo mňa. Je to šou, s tým človek musí počítať. Mĺkva ryba by v porote asi nemala čo robiť. Aj keď s tými hláškami to je o tom, ako to poňajú médiá. Ak sa vytiahne jedna veta z kontextu negatívnym spôsobom, tak na to takto ľudia aj budú reagovať. Je dôležité, aby sa o šou rozprávalo na druhý deň pri káve. Ak sa o tom nebude rozprávať, tak šou nie je dobrá.

Mnohí súťažiaci majú za sebou silné príbehy. Napríklad nezabudnuteľný je veselý Laci, ktorý na prvom castingu zaspieval svoju vlastnú chytľavú pieseň Pošta.

Je to naozaj veľmi milý chlapec aj mimo kamier. Aj pre mňa bolo zaujímavé sledovať tie príbehy ľudí. Máme ku každému medailónik vopred a čo-to o nich vieme. Je za nimi veľakrát silný príbeh a napríklad Lacimu ja veľmi držím palce. Avšak, ťažko sa to z pozície porotcu potom hodnotí. Ste v súťaži, máte povedať svoj názor, ale na druhej strane pracujete aj s psychikou človeka. Každý sa s tým vyrovnáva inak. Ja som za niektorými súťažiacimi, ktorí to brali zle aj sama išla a podporila ich, že o nič nejde, aj keď neuspeli. V živote sú dôležitejšie veci, nejde o najväčšiu prehru. Je dobré to skúsiť, ale, aj keď to nevyjde, otvoriť sa vám môžu potom iné dvere.

A kto by to bol povedal, že v prvých rokoch kariéry k piesni Diaľkové ovládanie natáčate videoklip v trolejbuse a napokon sa ocitnete na stoličke porotcu v SuperStar…

Mňa sa často ľudia pýtajú, či by som sama išla do takej súťaže. Neprihlásila by som sa, pretože nie som súťaživý typ. Môj hudobný život sa vyvíjal úplne iným smerom. Vznikla kapela a hrali sme pre piatich, desiatich ľudí. Postupne sa to budovalo. Dnešným mladým sa máloktorým podarí preraziť, ak nejdú do takej súťaže. Naša generácia mala oproti nim výhodu.

Nedávno ste boli na dovolenke na Srí Lanke, kde práve v tom čase vyhlásili v krajine výnimočný stav. Zachytili ste, čo sa tam dialo?

Mne to, čo sa tam deje oznámili až novinári zo Slovenska. Ja som tam bola na ajurvédskej klinike, teda akoby v kúpeľoch. Len som chcela mať pokoj, čítať knihu, meditovať v záhrade, cvičiť jógu. Samozrejme, rozprávala som sa s miestnymi o tom, čo sa v hlavnom meste deje, bola tam vyhrotená situácia. Ale nenachádzala som sa v ohnisku tých nepokojov.

Ako však vnímate aktuálnu situáciu na Slovensku, ktorá nastala po vražde novinára a jeho snúbenice?

S tým, čo sa stalo, sa nedá zmieriť, je to príšerné. História sa vlastne opakuje. Pokiaľ vražda nebude objasnená, ľudia by za jej vyšetrenie mali naďalej bojovať a nech ten tlak zotrvá. Málokedy sa stane niečo také, aby sa ľudia museli tak zmobilizovať. A som veľmi pyšná na to, že ľudia sa dokázali takto spojiť. Ja osobne však nedôverujem žiadnemu z politikov, ktorí tam sú. Nie je tam koho voliť a bohužiaľ, podľa mňa by nič nevyriešili ani predčasné voľby. Ja ako volič som sa už veľakrát sklamala. To, čo sa v krajine deje je vlastne odraz našej spoločnosti.

Ak by vás oslovili, či by ste vystúpili na proteste aj vy a podporili myšlienku týchto zhromaždení, išli by ste do toho?

Áno, podporila by som to.

Katarína Knechtová - FEA
1
Galéria

Vy máte priateľa, alebo ste nezadaná?

Netajím sa tým, že som single. Asi so žiadnym mužom nie som kompatibilná (smiech). A prešla som si aj takým obdobím, že som veľmi chcela dieťa. Bolo to v čase, keď som bola v partnerskom vzťahu. Keďže to potom s mojím partnerom nevyšlo, človek je nútený si tým „peklom“ po rozchode prejsť. Vtedy to bolo náročné obdobie. Aby sa dalo fungovať aj naďalej, musia sa prijať veci tak, ako sú.

Čo nové v blízkej budúcnosti chystáte v rámci vašej tvorby?

Tým, že prebieha spevácka súťaž, mám krásny čas skladať nové veci. Mám rozpracované tri piesne, ktoré točím a z toho vyberiem singel. Chcem, aby vyšiel do konca mája. Niečo tvorím po vlastnej linke a s niečím spolupracujem opäť s „depešákom“ Christianom Eignerom, z čoho sa veľmi teším. Mám nápad uskutočniť aj koncertnú šnúru, ktorú chystáme na október. Lákajú ma rôzne veci. Zatiaľ ma neopúšťa téma lokálpatriotizmu a neuveriteľne ma baví folklór. Mám jednanie so Šarišanom a ak by spolupráca vyšla, to by bolo úplne úžasné. Ešte to nie je úplne uzavreté, ale veď nech o tom vedia všetci, akú tradíciu tu máme. A čaká ma veľa festivalov, hlavne v Čechách, na to sa tiež veľmi teším.

Pred časom zomrela speváčka kapely The Cranberries a práve na vašu adresu sa kedysi hovorilo, že ste slovenská Dolores O´Riordan. Ako ste vnímali takéto označenie?

Ľudia ma s ňou začali porovnávať už veľmi dávno, ešte keď som pôsobila v kapele IMT Smile. Ja som sa nad tým pousmiala, ale bola to určite lichôtka. Veď išlo o dobrú a zaujímavú speváčku a bola aj výraznou osobnosťou. Z jej odchodu mi je veľmi smutno. Vyrastala som na tvorbe jej skupiny. Dokonca som mala tú česť vystupovať pred nimi ako predkapela.

Ako si na samotnú speváčku spomínate, keď ste sa s ňou stretli osobne?

Pôsobila na mňa veľmi krehko a placho. Akoby ani nebola duchom prítomná. Bola som v šoku, keď som sa dozvedela správu o jej úmrtí. My, muzikanti, sme totiž ako obnažený nerv. Niektoré veci, ktoré sa dejú a aj tlak médií riešime a prežívame veľmi intenzívne a niekedy to už človek nezvládne. Stalo sa to napríklad Ivete Bartošovej. Je tam tenká hranica a keď sa prekročí, ten človek to nemusí zvládnuť. A ja si myslím, že sa tak stalo aj v prípade ľudí ako Amy Winehouse, Curt Cobain, či speváka Linkin Park Chestera Beningtona. Dolores sa takisto utiahla a aj členovia jej kapely hovorili, že ona tú slávu veľmi zle zvládala. Je mi to ťažké hodnotiť, nemyslím si, že pre ňu v kapele tí kolegovia neboli. Ale ak je človek psychicky na dne, posledné, čo chce je to, aby ho ľudia ľutovali. Chcete predsa, aby sa ľudia k vám správali normálne. Niekedy ten človek ani sám nemusí vedieť zhodnotiť, že ako veľmi je psychicky na dne. Jedného dňa môže prísť skrat a je to.

Poďme teda k veselšej téme. Čo vy a jar, prípadne nedávne veľkonočné sviatky?

Veľkú noc ani jar nemám rada (smiech). To je moje najmenej obľúbené ročné obdobie. Celý život som mala na jar zlé trávenie, som bledá, unavená a ešte to jarné upratovanie (smiech). Leto a jeseň mám radšej a zima mi nevadí. Na Veľkú noc ani nepečiem koláče a navyše mám traumu z detstva z oblievačky, takže to naozaj nie je pre mňa. Voľné dni viem tráviť prácou a rada vybehnem do prírody.

Váš ostatný signel FEA má výrazný úspech na YouTube, má už viac ako 1 400 000 prehratí. To asi poteší, nie?

Potešilo ma to, ale nečakala som to. Tá pesnička vznikala u mňa v obývačke, robili sme ju s Adamom Kurucom (skladateľ a producent, pozn.red.) a niečo sme dorábali u Randyho (hudobný producent, pozn. red.). Boli sme vo výbornej kondícii a nálade, spojili sa všetky sily a aj ten text vznikal zaujímavo. Nemala som totiž predstavu, k akej téme môže byť. Nakoniec som niekedy o 4.00 ráno ešte čosi „googlila“ a natrafila som na článok o chemickom vzorci lásky, čo ma zaujalo. Všetko do seba teda nejako zapadlo. Videoklip sme následne natáčali v Amerike. Hodil sa k tomu zvuku a piesni práve taký obraz a také prostredie.

Spievate tam o vzorci C8H11N. Chémiu ste teda obľubovali?

Práveže nie, vôbec. Ale týmto sa aj fanúšikovia čosi o chémii môžu naučiť a ten vzorec sa naozaj zíde. Teraz ma zaujala ešte téma synergie. Ide o spojenie energie viacerých ľudí dokopy, o obrovskú masu. Je to neviditeľná energia a trochu sa v tom vŕtam. Tak uvidíme, či aj z toho niečo bude (smiech).

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Katka Knechtová chystá koncertnú šnúru: A zatiaľ porotcuje v SuperStar
5
Galéria
Zdroj: archív Katky Knechtovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM