Ľubomír Hudačko Kultúra

Kapela Nocadeň v Prešove: Užila si Dobrý festival, predviedla aj nové skladby

Čo má nové skupina Nocadeň? Fanúšikovia stálice okolo bratov Kopinovcov by sa najneskôr v roku 2014 mohli dočkať nového albumu. Podľa slov speváka Rasťa majú pripravených sedem piesní, niektoré odzneli aj na Dobrom festivale. Horlivo pracujú aj na dokončení DVD, viac prezradili v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Kapela Nocadeň v Prešove: Užila si Dobrý festival, predviedla aj nové skladby
Zdroj: Dnes24.sk

Počas aktuálneho obdobia sa formácia s nespočetnými hitmi vo svojom repertoári neplánuje vo veľkej miere prezentovať na festivaloch, skôr chce dokončiť, čo začala.

DVD pomaly speje k dokončeniu

„Chceli by sme vydať nový album, verím, že do konca roka by sa to mohlo podariť. Momentálne sa nachádzame vo fáze, keď tvoríme nové piesne. Niektoré sme už zaradili aj do setlistu na koncertoch. Jeho názov ešte prezrádzať nebudeme. Spravíme tak vtedy, keď to bude aktuálne. Počas leta sa však pravdepodobne objavíme na festivaloch v minimálnej miere,“ povedal spevák Rasťo Kopina. Vystúpenie na Dobrom festivale tak bolo viac ako ojedinelé.

Ako ďalej prezradil, na pláne je aj dokončenie sľúbeného DVD, ktoré vzísť z vystúpenia v košickom divadle. To sa konalo minulý rok 1. mája. Hosťom na ňom bol aj elánista Vašo Patejdl: „Hotové je tak na 70%. Čakáme, kým sa to "doťukne“. Takisto do konca tohto roka by to mohlo byť vonku. Je to spolu s albumom naša priorita v najbližšom období," uviedol.

Nevznikli sme na inzerát

Počet nielen slovenských hudobných zoskupení, v ktorom dominuje súrodenecká dvojica, či trojica je vysoký. Inak tomu nie je ani v prípade Nocadeň. Rasťo Kopina priznáva, že u nich to nie vždy bolo ružové: „Stalo sa aj nám, že sme mali konflikty. No tým, že je tam súrodenecká láska, tak sa tým dá prejsť. Tým, že máš v kapele súrodenca, tak to znamená, že máš sa o koho oprieť. Preto je to dobré,“ povedal.

„Je to prirodzená vec. Pokiaľ deti inklinujú k hudbe, žijú v jednom byte, tak jeden ovplyvňuje druhého. Ak ide človek založiť kapelu, alebo začína podnikať, tak vždy tú oporu nájde najprv doma. A nehľadá ju inde. Je to niekedy výhoda, ale niekedy nie. Prídu aj problémy, ale dá sa to rozumne ukočírovať. My nie sme kapela, ktorá vznikla na inzerát. V rodine sa zriedkakedy stane niečo také, že jeden potomok je vedec a ďalší hokejista,“ priblížil i bubeník Peter Gufrovič.

Zostava formácie nezmenená od založenia v roku 1997

V repertoári má Nocadeň aj hit Pod lampou. Opýtali sme sa teda, či by v prípade záujmu neposkytli pre rovnomennú reláciu svoju skladbu ako úvodnú pieseň, alebo hymnu. Taktiež by iste prišiel na rad i zvyčajne rozsiahly pokec s hosťami: „Veľmi radi by sme tam prišli, máme ľudí radi. Snažíme sa byť otvorení ku všetkým. Ak to niekto zneužije, je to jeho problém. Ak by bol niekto zvedavý na naše názory, prečo nie,“ dodal.

Máloktorá skupina sa môže pochváliť faktom, že od svojho vzniku ani raz nezmenila ktoréhokoľvek člena v kapele: „Vždy sme boli v tejto zostave, i keď basgitarista Boris Mihálik si nedávno odskočil do Londýna a nehral s nami. Ale už je späť. My sme boli vždy taký živý organizmus. Funguje medzi nami telepatia,“ povedal.

V súčasnej hudbe už pomaly CD nosiče vymierajú a interpreti siahajú po internete. Hudobníci sa držia zatiaľ klasickej formy prezentácie hudby: „My sme ešte stará škola, chceme mať tú pridanú hodnotu na CD. Po otvorení fyzického nosiča to má obal, istú vôňu a všetko, čo k tomu potrebuješ. Je to istá úcta ku kapele, fanúšik kúpou preukáže, že si hudobníkov váži,“ povedal Rasťo a Peter dodal: „Má to hlavne hodnotu, ktorú si kúpiš. Keď si doma stiahneš pesničky, tak to je fajn, ale kapelu tým degraduješ. Kapela tam dáva kus práce. Potí sa v garáži, rieši vydavateľstvo. Chcem, aby bola hudba naďalej na CD,“ dodali unisono členovia skupiny.

Foto: lr

Skupina Nocadeň na Dobrom festivale
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM