Ľubomír Hudačko Rôzne

Jedna z najkrajších túr v okolí Prešova: Zavedie vás do nádhernej prírodnej scenérie!

Stále je čas vybrať sa do prírody. Okolie Prešova ponúka hneď niekoľko krásnych turistických trás. Zoznámte sa jednou z nich.

Ilustračný obrázok k článku Jedna z najkrajších túr v okolí Prešova: Zavedie vás do nádhernej prírodnej scenérie!
2
Galéria
Zdroj: Klub prešovských turistov

Vybrať najkrajšie túry v Prešove a okolí je podľa slov predsedkyne Klubu prešovských turistov Aleny Bodnárovej náročné. S niektorými z vyše 200 aktívnych členov sa poradila a pre náš portál uviedla niekoľko tipov. Postupne vám ich na našom webe priblížime. Dnes sa zoznámte s prvým z nich.

Ide o Stopu cisárovnej Sisi – cestou cez Ščavicu na Zbojnícky hrad. Tam sa rekreačné stredisko Sigord s množstvom rekreačných chatiek a známou minerálkou „Ščavicou" nachádza neďaleko obce Zlatá Baňa v lone Slanských hôr. „A to v prekrásnej prírodnej scenérii, v horskom údolí, ktorým pretekajú dve riečky, Jozefka a „Rakupotok“. V nadmorskej výške 500 –1092 m je obklopená zo všetkých strán horami. Na východe najvyšším vrchom Slanského pohoria Šimonkou, na severe Čiernou horou, na západe Spáleniskom a na juhu Bodoňom," hovorí Bodnárová.

Prečítajte si: FOTO: V Aténach nad Torysou sa dnes varí pivo. Náš kraj chránia i anjeli a kominár

Divá okolitá príroda dáva tušiť geologické bohatstvá. Možno tu vidieť Ščavicu – či studničku Sisi – alebo ak chcete, Kyselku. Takto rôzne volajú toto miesto pri hornom minerálnom prameni. K tomuto miestu sa viaže meno rakúskej cisárovnej Alžbety Bavorskej, manželky Františka Jozefa I. Habsburského, ktorá je známa ako Sisi. „Bola jednou z najvýznamnejších žien, ktoré kedy nosili rakúsku cisársku korunu. Mala všetko, ale nikdy nebola spokojná. Celý život blúdila, cestovala a hľadala. Pravdepodobne samu seba,“ vysvetľuje Bodnárová.

Zdroj: Klub prešovských turistov

Historické záznamy hovoria o roku 1895, keď cisárovná Alžbeta so svojím pompéznym sprievodom pricestovala do Šarišskej stolice. Tu navštívila Bardejovské kúpele a podľa rozprávania nad Sigordom na lúčke pri hornom minerálnom prameni Kyselka pri potoku, bol pre cisárovnú a jej sprievod pripravený obed.

Prečítajte si: Súťaž o najkrajšiu obec? Tieto 3 dediny z okresu Prešov sa držia najvyššie!

„Ako menu bola podávaná pečená hovädzina. O tri roky neskôr, 10. septembra 1898 sa udiala tragédia. Stala sa vo Švajčiarsku v Ženeve, kde taliansky anarchista Luigi Lucheni cisárovnú Alžbetu zavraždil. Po tejto tragickej udalosti na jej počesť a pamiatku bola postavená na tomto mieste kamenná mohyla s pamätnou tabuľou nad studničkou s názvom studnička Sisi,“ priblížila predsedníčka klubu prešovských turistov.

Pamätná tabuľa nesie nápis Királne erszebéth émlek líget, 1898. V preklade to znamená Pamätný háj kráľovnej Alžbety, 1898. Neďaleko možno vidieť aj zvyšky úzkokoľajnej lesnej železnice pre odvoz dreva. Zbojnícky hrad sa pôvodne volal Soľnohrad. Bol postavený niekedy v 13. storočí, dnes je z neho ruina.

„V súčasnosti je lokalita Zbojnícky hrad štátna prírodná rezervácia. Vyhlásená bola v roku 1964. Z Prešova sa na Sigord dá dôjsť peši alebo autobusom, ďalej peši ku Ščavici možno pokračovať na chatu Fricku, chatu Sovu – na Zbojnícky hrad a zbehnúť do Ruskej Novej Vsi. Celá trasa zo Sigordu meria asi 8 kilometrov, pohodlne sa dá prejsť za 3 hodiny,“ uzavrela pre Prešov 24 Alena Bodnárová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM