Milan Jusko Rôzne

Jedlo ako umenie: Pozrite si parádu od majstrov...

Vyhladol každý, kto išiel okolo! Mäso neobvyklých úprav, nádherné rolády aj torty. Toto všetko a ešte oveľa viac zažili na vlastné oči návštevníci gastronomickej výstavy, ktorá obsadila priestory historickej budovy Parku kultúry a oddychu v Prešove.

Nielen oku lahodiace, ale i chutné výrobky prevážne studenej kuchyne si mohli návštevníci pozrieť na 11. ročníku Májovej výstavy studených mís a cukrárskych výrobkov. „Cieľom je, aby jednotlivé školy vystavili práce svojich žiakov, umenie svojich majstrov a takto by sme chceli spropagovať úroveň gastronómie v Prešove a v širokom okolí,“ uviedol riaditeľ SSOŠ František Novotný.

Priblížil, že v PKO sú vystavené torty, ktoré sa pripravujú na rôzne príležitosti. Prevažnú väčšinu však tvoria výrobky z mäsa, syrov a zeleniny. Okrem toho tam majstri kuchári predvádzajú prípravu pokrmov. Návštevníci si budú môcť zasúťažiť v krájaní a čistení špargle a naučia sa ju pripraviť na holandskej omáčke.

Na výstave jedál skladá časť maturitnej skúšky vyše 20 maturantov gastronomických odborov Súkromnej strednej odbornej školy Mladosť (SSOŠ), ktorá ako jedna z troch stredných škôl na tejto výstave predstavuje svoje výrobky. Výsledné práce študentov hodnotila maturitná komisia priamo na výstave.

Skúšku absolvoval aj Peter Jurko. Ten sa predstavil pred verejnosťou i komisiou syrovými roládami, ktoré naplnil niekoľkými druhmi ovocia.„Som rád, že to už mám za sebou, bol som nervózny, ale už to opadlo. Pripravil som mäsové rolády, dúfam, že sa komisii páčila úprava a im to chutilo. Ak to bude možné, chcel by som sa tejto práci venovať aj po škole,“ povedal Matej Macko. Podobne sa dnes cítil aj jeho spolužiak Jaroslav Lelák, ktorý predviedol svoje kuchárske umenie prípravou plnenej kačky.

Usporiadateľov mrzí, že oproti vlaňajšku prišlo tento rok na výstavu menej hotelierov a majiteľov reštaurácií. „Toto podujatie totiž aj im vytvára priestor, aby prišli, pozreli si práce a môžu tu nájsť zamestnanca do svojho stravovacieho zariadenia,“ dodáva riaditeľ školy.

Májovú výstavu studených mís a jedál každoročne organizuje Prešovský klub kuchárov a cukrárov, SSOŠ Mladosť v spolupráci s mestom Prešov a ďalšími partnermi.

presov24/tasr

Jedlo ako umenie: Pozrite si parádu od majstrov...
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM