Ľubomír Hudačko Kultúra

Jeden z najznámejších Prešovčanov Ivan Tásler: Objavil raritné nahrávky vtedy ešte neznámych IMT Smile!

Tento objav v ňom musel vyvolať silnú nostalgiu. Známy Prešovčan Ivan Tásler našiel naozaj zaujímavé nahrávky ešte z ranných dôb svojej kapely IMT Smile.

Ilustračný obrázok k článku Jeden z najznámejších Prešovčanov Ivan Tásler: Objavil raritné nahrávky vtedy ešte neznámych IMT Smile!
Zdroj: TASR

Skupina IMT Smile prichádza s novinkou – vydáva kompletný box svojich skladieb. Sú v ňom všetky albumy a dokonca aj raritné nahrávky, ktoré ešte nikde neboli dostupné. Mapujú obdobie rokov od 1994 do 2012. Okrem toho predstavili aj pôsobivý videoklip. K špeciálnemu boxu zvolila kapela aj špeciálny spôsob distribúcie, tá je prístupná len cez webovú stránku kapely. V predajniach hudobných nosičov k dispozícii nebude.

Aj nevydané nahrávky

Box obsahuje trinásť albumov, sú nimi Valec Extra, Nech sa páči, Tásler, IMT Smile, Exotica, Niečo s nami je, Live, Hlava má sedem otvorov, 2010: Odysea Dva, 2010: Odysea Live, Rodina a dva bonusové disky, na ktorých sú doteraz na žiadnom nosiči nevydané nahrávky z rokov 1994 až 2010.

„Som rád, že sa podarilo dať dohromady všetky naše cédečká a vydať ich v jednom boxe. Som si vedomý, že to pred nami robili Richard a Meky, kolegovia, ktorí majú už trocha viac rokov v tomto biznise. Ale môj hlavný dôvod bol ten, že niektoré cédečká sa už nedajú kúpiť. Upozornili ma na to fanúšikovia, ktorí chceli Nech sa páči alebo moju sólovú platňu. Už sa to nedá, na trhu nie sú. Hlavne som chcel, aby ľudia mali tie cédečká, aby boli dostupné,“ uviedol Ivan Tásler.

Klik-klak chýba

„Keď som sa rozhodol pre tento moment, tak som začal hľadať aj rôzne nahrávky z obdobia ešte pred prvou našou platňou, teda z rokov 1994 až 1996. Dostal som sa k raritným nahrávkam, Je medzi nimi aj demo snímka Balada či pôvodná verzia piesne Džana, ktorú s nami naspievala Katka Knechtová, keď s nami bola prvýkrát v štúdiu. Alebo pôvodná nahrávka skladby Spím z roku 1994 z nášho prvého štúdiového nahrávania v roku 1994. Verím, že aj tieto nahrávky potešia našich fanúšikov. Možno aj pre nich bude zaujímavé, ako sme zneli v začiatkoch, teší ma, že sa môžeme podeliť s ostatnými,“ dodal líder kapely. Ivanovi je ľúto, že sa nedohodli s vydavateľom ich prvej platne Klik-klak, ten jediný v boxe chýba. Pre prvých 150 objednávok však je k dispozícii CD zdarma.

„Veľmi rád si spomínam na nahrávanie albumu Nech sa páči. Nahrávali sme ho v Prahe, bolo to naše prvé nahrávanie mimo Slovenska, vlastne skoro ako výlet. Prišli tam za nami aj zaujímaví muzikanti, ktorí na tom albume hosťovali, Martin Gašpar, Martin Valihora, Ajdži Sabo, všetko ľudia, zaujímaví pre nás. Nahrávali sme s anglickým zvukárom, v tom čase to bola pre nás úplne nová skúsenosť,“ zaspomínal Ivan.

Písmená IMT v názve skupiny sú skratkou mien Ivan a Miro Tásler. Bratia začínali v skupine Ruka, z ktorej sa potom v roku 1996 sformovala skupina IMT Smile. V roku 1998 vydali prvý album Klik-klak, z ktorého sa hitmi stali piesne Nepoznám, Možno si ma pomýliš, Nedá sa ujsť. Spievala na ňom aj Katka Knechtová, ktorá bola v začiatku členkou skupiny. V roku 1999 vydali druhý album Valec, z neho sú známe skladby Ľudia nie sú zlí a Veselá pesnička. Dnes majú na svojom konte deväť štúdiových albumov, deviatym je Rodina z apríla 2012. Najnovšie predstavili aj videoklip k úplne novej piesni SOS.

IMT Smile - SOS
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM