Ľubomír Hudačko Hokej

Jeden z naj odchovancov Prešova Martin Štrbák: Ľuďom v klube nezávidím!

Jeden z najlepších obrancov v histórii slovenského hokeja vyrastal hokejovo v Prešove a je jeho jedným z najúspešnejších odchovancov. Martin Štrbák obliekal jeho dres ešte v čase, keď tretie najväčšie mesto na Slovensku hostilo extraligu. V súčasnosti ľuďom v klube ťažkú situáciu nezávidí.

Ilustračný obrázok k článku Jeden z naj odchovancov Prešova Martin Štrbák: Ľuďom v klube nezávidím!
Zdroj: Webnoviny.sk

Za seniorov odohral vo veku 19 rokov 10 zápasov a strelil v nich jeden gól.

Venoval sa plávaniu, s hokejom začal neskoro

Bolo to už dosť dávno, keď v Prešove začínal Martin Štrbák. Množstvo zápasov zaň neodohral, mal vtedy zranenia a ako mladý hráč nastupoval veľmi sporadicky. V ďalšej sezóne už odišiel do Bratislavy. Podľa neho je pre Prešov je škoda, že nehrá v extralige, keďže predsa len je to veľké mesto a extraligu by si určite zaslúžilo: „Hokej hlavne u nás na Slovensku je otázka financií a pokiaľ nemáte nejaké ekonomické zázemie, tak nemôžete pomýšľať na lepšie pôsobenie. Na tento šport kluby nevyhnutne potrebujú financie, aby si mohli dovoliť lepších hráčov a s tým vlastne všetko súvisí.“

Martin začal s hokejom až neskôr, ako väčšina jeho spoluhráčov, no aj napriek tomu v ňom tréneri v Prešove našli talent a pomohli mu sa vypracovať medzi najlepších obrancov na Slovensku. „Naozaj každý tréner mi niečo dal, či už to boli Velčekovci, alebo Jožko Fruhauf, ktorý ma vyťahoval z tých nižších kategórii do vyšších, napríklad z mladšieho do staršieho dorastu. On mi dával väčšiu príležitosť aj napriek tomu, že som začal dosť neskoro, keďže dovtedy som sa venoval plávaniu.“

Ľuďom v prešovskom klube nezávidí

Vraví, že v dobe, keď začínal, bol mládežnícky hokej na vyššej úrovni. Chodí sa pozrieť na dorasty teraz a už je to niečo trocha iné. Prešovský dorast dosiahol historický míľnik a úspech minulého roku, keď vyhral ligu. Počas jeho ročníkov sa snažili o umiestneniach do štvrtého miesta a bolo to preňho pekné obdobie: „Hokej sme hrali s chuťou a vtedy som ani nepomýšľal, žeby som sa tým mohol živiť. Prvoradá bola pre mňa škola a potom hokej, veľmi rád na to spomínam a som pyšný, že som zišiel z takých pomerov, v akých Prešov v danej dobe, keď som vyrastal, bol,“ hovorí statný zadák.

Skúsený obranca okúsil 12 líg po celom svete, odohral zápasy na majstrovstvách sveta seniorov, do 20 aj 18 rokov a zúčastnil sa aj dvoch olympiád. Toľko skúseností by mohol zúžitkovať napríklad aj na trénerskom poste. Možné je, že raz uvidíme tohto obrancu aj na trénerskej lavičke Prešova.

„Teraz som v prvom rade hráčom a venujem do toho všetku svoju energiu. Nad nejakým funkcionárčením ani momentálne nemám pomyslenie. Nezávidím momentálne ľuďom, ktorí to v Prešove robia, je to určite veľmi ťažké a náročné a majú dokonca môj obdiv. Keď sa na Slovensku na niečo také dajú, je to ťažký chlebík. V danej situácii sa ale nad takýmto pôsobením nezamýšľam, čo bude po kariére uvidíme a momentálne ani nad koncom nerozmýšľam,“ komentoval na záver Martin Štrbák.

Zdroj: Prešov 24/Lukáš Rusňák

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM