Samospráva

Jarná údržba prešovských ciest: Postupne sa odstránia výtlky a ďalšie poškodenia

V Prešove sa už opravujú poškodené časti ciest vo vlastníctve mesta. A v tomto roku pribudnú aj ďalšie súvisle opravené cesty a chodníky, tu je prehľad.

Ilustračný obrázok k článku Jarná údržba prešovských ciest: Postupne sa odstránia výtlky a ďalšie poškodenia
Zdroj: Mesto Prešov

Zlepšené klimatické podmienky umožnili začatie jarnej údržby aj v Prešove. Na cestách vo vlastníctve mesta Prešov tak od 4. apríla pracovníci zmluvnej spoločnosti JVS postupne odstránia výtlky a ďalšie poškodenia.

Koľko na bežnú údržbu

„Mesto vlastní približne 170 kilometrov ciest. Potrebné opravy realizujeme na základe vlastného monitoringu, ako aj v rámci podnetov od pracovníkov mestského úradu resp. od obyvateľov,“ uviedol konateľ spoločnosti Anton Rokošný. Na bežnú údržbu ciest, teda na rôzne vysprávky, výseky, opravy kanalizačných vpustí či výtlkov, mesto v tomto roku vyčlenilo 240 000 eur. Ďalších 260 000 je vyčlenených na obnovu vodorovného dopravného značenia – tá začne po ukončení jarnej údržby.

O údržbu komunikácií sa okrem zmluvnej spoločnosti mesto stará aj prostredníctvom pracovníkov malých obecných služieb, ktorí pomocou mobilného zariadenia, tzv. Infrasetu opravujú menšie výtlky, predovšetkým na cyklocestách a chodníkoch.

Vynovenia v roku 2018

V Prešove opravami už prešli komunikácie na uliciach ako Budovateľská, Strojnícka, Jilemnického, Ku Surdoku či Švábska. „V tomto roku budú vynovené komunikácie na uliciach A. Prídavku, Tomášiková, Pod Wilec Hôrkou, Mudroňová, Budovateľská (v časti od Pavlovičovho námestia po Škultétyho), Pri mlyne, Gápľová, Železničiarská, Čipkárska, Lomnická, Justičná, Federátov a Smreková. Ďalšie úseky, celkovo za 1,33 milióna eur, si zadefinujú výbory mestských častí,“ uviedol tlačový referent Msú v Prešove Milan Grejták.

Územím mesta Prešov však prechádzajú aj cesty, ktoré nie sú v jeho vlastníctve – ide pritom o väčšinu hlavných cestných ťahov. Tie patria buď Prešovskému samosprávnemu kraju, Slovenskej správe ciest, či Národnej diaľničnej spoločnosti. O tie sa starajú ich zmluvné spoločnosti.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM