Michala Halásová Rôzne

Jarná kvapka krvi. Najvzácnejšiu tekutinu darovalo 125 ľudí

Deň narcisov strávili prešovskí motorkári posvojom. Namiesto žltých kvetín venovali onkologicky chorým deťom najvzácnejšiu tekutinu. K darcom sa pridala aj široká verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Jarná kvapka krvi. Najvzácnejšiu tekutinu darovalo 125 ľudí
Zdroj: Dnes24.sk

V priestoroch prešovského harleja sa včera stretli motorkári, študenti, policajti a aj letci, aby darovali svoju krv. Počas charitatívneho podujatia Jarná kvapka krvi sa zišlo 125 darcov. Všetci prišli podporiť dobrú vec.

Ľuďom vždy treba pomáhať, preto som prišiel darovať krv,“ hovorí Peter, jeden z darcov. „Chcela som darovať krv ale vyšetrenie ukázalo nejaké anomálie. Nabudúce sa to už dúfam podarí“, prezradila Silvia. „Aj moja dcéra bojovala s rakovinou, vtedy nám veľa ľudí pomáhalo. Dnes som prišla darovať krv ja, aby som aj ja pomohla ďalším“, hovorí Andrea.

Jarná kvapka krvi nebola prvým podujatím svojho druhu. "Dnes to bola už pätnásta akcia, na ktorú sme pozvali našich priateľov. V týchto priestoroch sme začali s organizovaním odberu krvi na Mikuláša v minulom roku. Robíme to pre detičky, ktoré sa liečia z rakoviny a potrebujú veľké množstvo krvi. Teší nás, že sa vždy niekto nový pridá. Určite v tom budeme pokračovať,“ povedal jeden z organizátorov Marek Novacký.

Z darovanej krvi sa pripravia tri transfúzne lieky: červené krvinky, krvné doštičky a krvná plazma. „Tie sa ordinujú pacientom podľa jednotlivých indikácií. Ani jedna kvapka nevyjde nazmar, pretože stále sú tu ľudia po úrazoch, operáciách, ako aj onkologickí pacienti. Stále ju budeme potrebovať,“ uviedla lekárka Katarína Strömplová z NTS v Košiciach.

Jarná kvapka krvi sa konala pod záštitou občianskeho združenia Deťom pre život s podporou Národnej transfúznej spoločnosti.

foto: Miro Vichrest

Jarná kvapka krvi
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM