Ľubomír Hudačko Rôzne

Jar je ideálny čas na turistiku: Už ste si niekedy vyrazili na Napoleonov klobúk?

Doprajte si výlet do prírody a využite zaujímavý turistický tip. Možno totiž ešte nepoznáte Napoleonov klobúk, ktorý nájdete neďaleko Kysaku.

Ilustračný obrázok k článku Jar je ideálny čas na turistiku: Už ste si niekedy vyrazili na Napoleonov klobúk?
Zdroj: Klub prešovských turistov

Alena Bodnárová, ktorá je predsedníčkou Klubu prešovských turistov, nám priblížila ďalší zaujímavý tip na turistiku. Tentoraz sa pozrieme na výrazný kopec Holica (641 m n.m.). Ten je nazývaný aj Napoleonov klobúk a to kvôli výraznej podobe s klobúkom, ktorý nosil Napoleon. Spadá k priehrade Ružín zvrchu kaskádou skalných galérií, žľabov a stien.

Ostré ako ihly

Rozdiel výšok medzi Ružínom a koncovou výhľadovou plošinou je asi 500 metrov. Susedná Bokšovská skala bola za rezerváciu vyhlásená podľa Bodnárovej v roku 1954 za účelom ochrany zachovalých vzácnych lesných bučín a skalných biocenóz na vápencoch. Vidno tam vápencové bralá, ktoré prudko spadajú do doliny Hornádu. Nájsť tiež môžete napríklad krík Škumpy vlasatej, Horčičník Wittmanov, Dub plstnatý, Jaseň malinový a krásne Poniklece veľkokveté.

„Celý hrebeň je silno skalnatý, s nádhernými scenériami, hrebeň sa otáča smerom na sever, na jeho okraji sa nachádzajú strmé bralá. Celý hrebeň prekvapuje bralami, ostrými ako ihly,“ uviedla Bodnárová. Východiskovým bodom na Holicu môže byť podľa jej slov obec Veľká Lodina, odkiaľ trasa vedie po modrej turistickej značke popri Mária prameni na Prielohy a to asi za jednu hodinu. Odtiaľ sa potom pokračuje po bočnom neznačkovanom hrebeni až na Bokšovskú skalu a skalné mesto Bokšov.

Z vrcholu Bokšovskej skaly, kde na jej vrchole je triangulačný kamenný bod, odbieha smerom na západ bočný hrebeň smerom na Napoleonov klobúk. Na mape ide o názov Holica.

Líščí vrch

Pri traverzovaní smerom na západ z vrcholu sa turistom podľa predsedníčky klubu naskytne najkrajší výhľad naľavo na Sivec, na horizonte vidno Kojšovskú hoľu, Folkmarskú skalu a výbežky Hnileckých vrchov. „Napravo výhľadu dominuje Čierna hora s Bujanovom, Suchým vrchom a Bystrou. Celú panorámu dotvára priehrada Ružín aj s horným múrom, železničným mostom a chatárskou osadou, ktorá ostala po pôvodnej dedine Ružín,“ pokračovala Bodnárová. Dodala, že Ružínska vyhliadka má vrcholovú knihu a tento bod tam označujú ako Líščí vrch. „Celá trasa meria asi 8 km, prejsť sa dá pohodlným krokom za 5 hodín,“ zakončila pre Prešov 24 Bodnárová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM