Ľubomír Hudačko Rôzne

Iný jazyk, iný údaj: Ak máte pozorné oko, uvidíte to na Hlavnej v Prešove aj vy!

Platia pre iný jazyk iné údaje? V Prešove na jednej z informačných tabúľ to tak vyzerá. Pozorní si takýto úkaz môžu všimnúť na Hlavnej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Iný jazyk, iný údaj: Ak máte pozorné oko, uvidíte to na Hlavnej v Prešove aj vy!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

V Prešove môže najmä turista natrafiť na zvláštny úkaz. Na informačnej tabuli k Starej mestskej škole totiž svieti v každom jazyku iný údaj. Kým po slovensky sa dozviete, že najstaršia správa o škole je z roku 1429, v anglicky písanom preklade je uvedený rok 1492. O stanovisko k tomu, aký osud chybný údaj bude mať, sme požiadali prešovskú radnicu.

Prečítajte si tiež: Vedeli ste vôbec o tom? Kde všade sa na nás v Prešove pozerajú kamery!

"Tieto informačné tabule dalo vyrábať mesto, pričom obsahovo vychádzalo z údajov poskytnutých od Krajského pamiatkového ústavu. Avšak v tomto konkrétnom prípade sa údaje pri jazykových mutáciách líšia, teda pri zhotovovaní muselo dôjsť k preklepu. Za upozornenie ďakujeme. Zlý údaj bude, samozrejme, opravený, otázka na zhotoviteľa tabule však je, či sa technicky dá správny údaj opraviť, alebo bude nutné vyrobiť novú informačnú tabuľu,“ uviedla hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová.

Ako sa teda chyba opraví ešte známe nie je, možno príde na rad výroba novej tabule. Aby turisti, ale i miestni neboli z údajov zmätení. Len pre zaujímavosť, vedzte, že správny údaj je ten v slovenčine – teda rok 1429.

Prečítajte si tiež: Ďalšia zmena v Prešove: Na Levočskej už nenájdeme srdce z kvetov, ani smajlíka

Chybný údaj na informačnej tabuli v Prešove: Najprv 1429 a potom rok 1492
3
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM