Ľubomír Hudačko Rôzne

Impozantné kamene: V Prešove si môžeme pozrieť vzácny opál na vlastné oči

V Caraffovej väznici vo štvrtok otvorili stálu výstavu "Prešov - mesto opálu", ktorá má podporiť propagáciu Opálových baní pri meste Prešov.

Ilustračný obrázok k článku Impozantné kamene: V Prešove si môžeme pozrieť vzácny opál na vlastné oči
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa Ivana Kopora, konateľa spoločnosti Opálové bane Libanka, výstava pozostáva z exponátov, ktoré pochádzajú z 19. a 20. storočia, a návštevníci sa môžu zatiaľ v dvoch miestnostiach oboznámiť aj s históriou opálových baní.

Okrem drahých kameňov je možné vzhliadnuť aj historické i novodobé šperky z opálu či obrazy z baní. Podzemné chodby sa spoločnosť momentálne snaží upraviť tak, aby mohli byť sprístupnené aj verejnosti.

Stála expozícia je jedným z prvých krokov rozvoja turistického ruchu a Kopor by chcel dosiahnuť až to, aby sa turisti z Caraffovej väznice vybrali priamo do baní a tak odhalili ďalšiu vzácnosť, ktorá sa nachádza neďaleko mesta. Ťažbu v opálových baniach ukončili v roku 1922 a pokusy obnoviť ťažbu za predošlých režimov zlyhali. Po dobu takmer 90 rokov sa na Libanke a v danom regióne opálových baní uskutočnilo viacero výskumov, prepočtov, mapovaní a pokusov o obnovenie ťažby. Ťažbu obnovila spoločnosť Opálové bane Libanka v roku 2012.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM