Ľubomír Hudačko Hokej

Hokejové šialenstvo v plnom prúde. Fanúšikovia nestrácajú optimizmus

Majstrovstvá sveta v hokeji 2013 fanúšikovia v metropole Šariša pozorne sledujú. Svedčí o tom prieskum v uliciach, kde sme našli nadšencov populárnej hry na ľade väčšinou v dobrej nálade.

Ilustračný obrázok k článku Hokejové šialenstvo v plnom prúde. Fanúšikovia nestrácajú optimizmus
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Bez nervov to nejde

Málokto ostatnými dňami nežije hokejom. Tvrdý šport dokáže spojiť celý národ tak zvláštne, že ľudia zabudnú na starosti a prídu povzbudzovať. Aj v treťom najväčšom meste na Slovensku: „Po minuloročných oslavách striebra by sme nemali mať veľké oči. Najlepšie by bolo hrať ako vždy, so srdcom. Obrana sa výrazne obmenila, strelám do siete nezabraňuje najlepší gólman vlaňajšieho šampionátu. Napriek tomu si myslím, že šanca na úspech tu je. Aj keď to budú poriadne nervy,“ vyjadril sa fanúšik Milan Vasiľ, ktorého sme vyspovedali ešte pred prvým zápasom. Pamätá si výsledky ešte z C-kategórie na čele s Petrom Šťastným. Vtedy sa do seniorského hokeja rodili hviezdy ako Miroslav Šatan, alebo Žigmund Pálffy. V Helsinkách pozorne sledujeme aj výkony odchovanca Prešova Vladimíra Mihálika. Šancu v bráne dostal už aj Jaroslav Janus, ďalší náš rodák.

Mladá generácia sa tlačí vpred

Výhra 6:2 proti Francúzsku fanúšikov navnadila a na premietanie súbojov sa do podnikov v meste chŕlili jedna radosť. Črtal sa totiž silný tímový duch. Podobný z minuloročných majstrovstiev. Prispieva k tomu aj mladšia generácia hokejistov, ktorá je mimoriadne dôležitá. Novým Šatanom by mohol byť nielen Libor Hudáček, ale aj Marko Daňo. No aj keď sme v druhom dueli na šampionáte predviedli proti Fínsku v 1. tretine najlepší hokej na turnaji, prehra 0:2 bolela: „Nevadí, ja fandím našim aj keď prehrávajú!,“ stručne a jasne líčila hájenie farieb mladá Prešovčanka Natália. Tá prišla povzbudiť hokejistov spoločne s rodičmi a psom Spajkym. Fandil aj on, dával to znať šálom omotaným okolo tela.

Všetko je v hlavách

„S Nemeckom vyhráme až po nájazdoch, ale Lotyšsko a Rakúsko zničíme na nulu,“ hlásili verní. Iní fandia podľa výsledkov. Aj preto ich po prehre so Suomi bolo vidieť pomenej. Premietanie duelov na veľkoplošnej obrazovke v prípade postupu čo najďalej visí vo vzduchu: „Mesto Prešov nad touto alternatívou uvažuje. Keďže na Zimnom štadióne prebiehajú opravy, do úvahy prichádza aj priestor na Hlavnej ulici. Hokejistom držíme palce,“ potvrdila hovorkyňa primátora Jana Jurčišinová.

Lenže športovcov, ktorí nosia dvojkríž na hrudi vo veľkej miere brzdí psychika. Pričom nehovoríme len o hokeji. Pod tlakom očakávania naši krajania jednoducho nenájdu v hre ani šťastie, ani pokoj. Stalo sa tak už v súboji s Nemeckom. Spomínaný tímový duch ešte zvládol nepriaznivé skóre v dôležitom meraní síl otočiť, ale následne proti Lotyšsku zlyhala celá koncepcia: „Nebol to podpriemerný výkon. Nezvládli sme to v hlavách,“ hľadal príčiny prehry 3:5 obranca René Vydarený. Málokedy sa stane, že tím inkasuje gól po 15. sekundách od úvodného buly. A už vôbec nie je bežné ťahať zo siete 5 pukov, keď je Vašim súperom Lotyšsko.

Fanúšik by ale nemal zúfať. Práve on je teraz najdôležitejším členom zostavy. Veď hráči predvádzali doposiaľ prevažne sympatické výkony. Empatickejší diváci ocenili potleskom aj súpera. Hlavy je potrebné dať hore. Najbližšie nás čaká Rakúsko a ešte nič nie je stratené. Oplatí sa bojovať. Napríklad pre tú neskutočne silnú súdržnosť „koňarov“ s „vraňarmi“ či Záhorákov s Kopaničiarmi. Pre Slovensko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM