Správy

Hoci sú prázdniny, zasadli do lavíc: Na Prešovskej univerzite sa učia malí študenti

Do vysokoškolských lavíc Prešovskej univerzity v Prešove zasadlo v pondelok dovedna 313 malých študentov. Tento rok sa nesie pod názvom Homo Ludens.

Ilustračný obrázok k článku Hoci sú prázdniny, zasadli do lavíc: Na Prešovskej univerzite sa učia malí študenti
Zdroj: Prešovská univerzita

V poradí 11. ročník Prešovskej detskej univerzity im ponúkne príležitosť pre plnohodnotné trávenie prázdninového týždňa v podobe netradičného vzdelávania. Informovala o tom hovorkyňa PU v Prešove Anna Polačková.

Prečo sa ľudia hrajú

Ako uviedla, PDU sa tento rok nesie pod názvom Homo Ludens, čo v preklade z latinčiny znamená hrajúci sa človek. „Vyše 300 detí vo veku od sedem do 15 rokov bude počas jedného týždňa spoločne s lektormi – univerzitnými pedagógmi a študentmi, ako aj pozvanými osobnosťami z oblasti vedy a kultúry hľadať odpovede na otázky ako napríklad: Viete, čo znamená homo ludens? Prečo sa nielen deti, ale aj dospelí radi hrajú? Chcete vedieť, akú úlohu má hra pri vedeckých objavoch, pri tvorbe umeleckých diel, ale aj v bežnom živote?,“ priblížila jedna z hlavných koordinátoriek PDU z Pedagogickej fakulty PU Andrea Mitrová.

Aj počas tohtoročnej detskej univerzity budú deti študovať v dvoch študijných stupňoch – ‚bakalárček‘ (žiaci 1. až 4. ročníka ZŠ) a ‚magisterček‘ (žiaci 5. až 9. ročníka ZŠ), respektíve zodpovedajúcich tried osemročných gymnázií.

Život vysokoškolákov

„Naše pracovisko pripravuje edukačný proces pre magisterčekov prvýkrát. Veríme, že sme pripravili pre našich študentov zaujímavý program, prostredníctvom ktorého sa dozvedia veľa nových informácii, získajú nové priateľstvá a aspoň na chvíľu okúsia život vysokoškolákov,“ uviedla vedúca Katedry pedagogiky Fakulty humanitných a prírodných vied PU Lenka Pasternáková.

Ako doplnila, magisterčekovia si budú môcť vyskúšať tvorivé písanie, tvorivé dielne, dozvedia sa viac o recyklácii, vzniku vesmíru, predsudkoch a stereotypoch, canisterapii, čaká ich taktiež hravá zoológia a mnoho iného. Bakalárčekovia sa zase budú učiť plsťovať, zahrajú sa na lovcov pokladov, vyskúšajú si sladké medovníkovanie, matematickú pátračku či jazdu na koni.

„Špecifikom študijného programu PDU je to, že na prednášky vždy nadväzujú semináre – tvorivé dielne. Prednášky malí vysokoškoláci absolvujú spoločne, pracovné dielne prebehnú v študijných skupinách, ktoré organizačne zabezpečujú študenti z jednotlivých fakúlt PU,“ doplnila Mitrová.

Dostanú diplom

Študijný pobyt na univerzite začnú malí vysokoškoláci slávnostnou imatrikuláciou v pondelok 9. júla. Odovzdajú im šiltovky, tričká s logom univerzity a špeciálne indexy. Na záver svojho štúdia vypracujú absolventskú prácu a na slávnostnej promócii za účasti rodičov dostanú diplom s udelením titulu ‚bakalárček‘, resp. ‚magisterček‘. PDU zabezpečuje Centrum celoživotného a kompetenčného vzdelávania PU spolu s Kabinetom výskumu detskej reči a kultúry Pedagogickej fakulty v spolupráci s ostatnými fakultami PU. Počas desiatich ročníkov absolvovalo PDU takmer 1900 absolventov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM