Ľubomír Hudačko Správy

Hoax alebo krutá realita... Prídeme v Prešove o možnosť fotenia takýchto záberov?

Internetom prebleskla správa, ktorá rozhnevala ľudí. Vyfotografujete si Konkatedrálu sv. Mikuláša či Kalváriu, publikujete ich na Facebooku alebo na svojom blogu a môžete mať problém. Európsky parlament prejednáva úpravu, ktorá údajne zásadným spôsobom obmedzí slobodu fotografovania na verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Hoax alebo krutá realita... Prídeme v Prešove o možnosť fotenia takýchto záberov?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Táto správa nenechala chladných ani Prešovčanov, ktorí na ňu zareagovali s veľkým rozhorčením. „Nevedel som o tejto novinke a som znechutený. To už si človek ani nemôžete odfotiť, čo bude chcieť? Kde to žijeme? Všetkým všetko tolerujú, len nám tu všetko zakazujú. Nemám slov,“ povedal Patrik (24) k predmetnej správe.

"Dávam si pozor na to, aby som na internete nezverejňovala ŠPZ-ky áut, ani tváre civilistov, no toto je aj na mňa veľa. Čiže sa vlastne musíme zamerať už len na fotenie stromov a hmyzu napríklad. Alebo zakážu aj to? Myslím, že ľudí trápi teraz úplne iná vec a to hlavne ako prežiť, utečenec zo zahraničia a tiež choroby. Trestať niekoho pre fotky je poriadne cez čiaru,"uviedla k problematike Oľga (37).

„Toto si v praxi predstaviť veru neviem. Čo majú na to povedať fotografi? Pomaly sa už nebude dať fotiť ani západ Slnka. Veď je to majetok vesmíru a ten nám povolenie neudelil, tak prečo to zneužívame? Aj toto sa bude riešiť a trestať? Naozaj som zvedavý, čo vymyslia nabudúce. Je to totálna hlúposť, azda ide len o neskorý prvoaprílový žart,“ zhodnotil nepríjemnosť Milan (40).

Zrušenie slobody panorámy

Ako informoval portál ephoto.sk, na zasadaní výboru Európskeho parlamentu pre právne záležitosti bol prijatý návrh správy k autorskému právu, ktorý na celoeurópskej úrovni žiada zrušiť tzv. slobodu panorámy. Európsky parlament sa chystá zásadným spôsobom obmedziť slobodu fotografovania. Môže sa stať, že turistom a amatérskym fotografom, ktorí fotografiu pamiatky (socha, budova) zverejnia na sociálnej sieti bude hroziť žaloba?

Sloboda panorámy “freedom of panorama" je právna úprava, ktorá hovorí, že všetko čo je permanentne vystavené na verejnom priestranstve je možné fotografovať a voľne zverejňovať. Legislatívny výbor navrhuje, aby komerčné používanie fotografií a videozáznamov diel, ktoré sú trvalo umiestnené na verejných miestach, bolo viazané na predchádzajúci súhlas autora alebo iných kompetentných osôb. Hlasovanie prebehne v júli.

Aká je pravda?

A čo na tieto vyjadrenia k návrhu hovorí český europoslanec Pavel Svoboda, ktorý uvedený návrh podporil? „Fotiť si samozrejme môže každý to, čo chce. Sloboda panorámy zostáva nedotknutá,“ povedal Svoboda, ktorý reagoval na nepresne formulované správy, ktoré sa šíria internetom a v elektronických médiách.

„Neverte všetkému, čo si prečítate na internete. Nikto amatérskych fotografov žalovať nebude,“ doplnil so slovami, že je to nezmysel. Ako spomenul, pokiaľ ide o úpravu slobody panorámy, Výbor pre právne záležitosti sa vyslovil pre použitie fotografií, videí či iných zobrazení budov či napríklad sôch umiestnených vo verejnom priestore iba na nekomerčné užitie.

Je to jednoduché. Keď ste turista a vyfotíte si nejakú pamiatku alebo modernú autorsky chránenú stavbu, poprípade ju nazdieľate na Facebooku, nič z toho pre vás podľa Svobodu neplynie. „Keď ste profesionál a začnete pred pamiatkou alebo v trafikách predávať svoje pohľadnice so snímkou domu, mali by ste požiadať autora stavby o súhlas či dohodu. Je veľký rozdiel medzi komerčným a nekomerčným použitím, to je snáď každému jasné,“ uzavrel Pavel Svoboda.

Zdroj: ephoto.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM