Aktualizované Ľubomír Hudačko Správy

Hlavný kontrolór chce podať trestné oznámenie na Pavla Hagyariho!

Podľa prešovského hlavného kontrolóra, mesto v druhom polroku minulého roka porušilo sedem zákonov, jedno všeobecne záväzné nariadenie, dve smernice primátora a v jednom prípade sa nedodržali zmluvné podmienky.

Ilustračný obrázok k článku Hlavný kontrolór chce podať trestné oznámenie na Pavla Hagyariho!
Zdroj: Dnes24.sk

Mestské zastupiteľstvo v Prešove prerokovávalo správy o výsledkoch kontrol hlavného kontrolóra mesta Alexandra Ernsta. Ten kontroloval účtovné doklady na vybraných oddeleniach Mestského úradu v Prešove i čerpanie výdavkov na údržbu verejnej zelene v druhom polroku 2014.

Plánuje podať trestné oznámenie

Podľa kontrolóra mesto v druhom polroku minulého roka porušilo sedem zákonov, jedno všeobecne záväzné nariadenie, dve smernice primátora a v jednom prípade sa nedodržali zmluvné podmienky. Keďže je podľa Ernsta za finančné riadenie mesta zodpovedný štatutár a teda primátor, plánuje podať na bývalého primátora Pavla Hagyariho trestné oznámenie.

„V zmysle zákona o finančnej kontrole a v zmysle zákona o odhaľovaní protispoločenskej činnosti som zvažoval a potvrdili mi to uznesením aj poslanci, že všetky tieto zistenia posuniem orgánom, ktoré by sa tým mali zaoberať, pretože porušovať zákony sa nemá a uvidíme, akým spôsobom sa s tým vysporiadajú vyšetrovatelia či prokuratúra,“ uviedol Ernst.

O čo požiadali poslanci primátorku?

Počas kontrol totiž zistil podľa neho veľa skutočností, ktoré neboli v súlade so zákonmi. Ako povedal, nedodržiaval sa zákon o verejnom obstarávaní, nedodržiavali sa pravidlá rozpočtovania a rozpočtovej disciplíny, nedodržiaval sa zákon o slobodnom prístupe k informáciám, objednávky, faktúry, zmluvy sa zverejňovali až po polroku. Tiež boli podľa neho zadávané bez verejného obstarávania zákazky tak, že sa zákazka rozdelila medzi dve firmy, ktoré ale majú jedného majiteľa. Ďalej uviedol, že bez finančných a zmluvných podmienok sa zadávalo kosenie, ktoré sa obhajovalo tým, že kosiť treba.

Keďže poslanci požadujú od kontrolóra dopracovanie jeho správ z kontrol na júnové zasadnutie mestského zastupiteľstva, predpokladá, že trestné oznámenie podá zrejme na konci júna. Poslanci však požiadali aj súčasnú primátorku o prijatie opatrení a vyvodenie postihov voči zodpovedným pracovníkom a o predloženie správy o výsledkoch na júnové rokovanie.

Hagyari reaguje

Podľa bývalého primátora Prešova Pavla Hagyariho ide zo strany Alexandra Ernsta o akt pomsty, pretože správu z kontroly úmyselne koncipoval tak, aby vzbudil dojem porušenia právnych noriem a pritom nebral do úvahy námietky a vysvetlenia dotknutých osôb a pracovníkov úradu.

„Alexander Ernst sa viackrát vyjadril, že sa pomstí za spor, kde on sám porušoval zákony, takže to naozaj beriem ako akt pomsty. Sú operácie, ktoré spomína v kontrolách, no ako primátor som na ne nemal dosah. Pýtal som sa niektorých pracovníkov na tvrdenia hlavného kontrolóra a tí odmietli porušenie zákona. Sám zvažujem podanie trestného oznámenia na A. Ernsta za porušenie právomocí verejného činiteľa, pretože námietky dotknutých osôb ku kontrolám nebral do úvahy úmyselne,“ povedal Hagyari.

Čítajte tiež:

Prekvapenie na zastupiteľstve: Poslanec na seba strhol pozornosť, takto obdaroval kolegu darčekom!

Poslanci rokujú na zastupiteľstve, ale bez primátorky: Turčanová na facebooku odhalila, čo je za tým

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM