Ľubomír Hudačko Rôzne

Hľadanie zlata pri Prešove: Na súťaž prišli Slováci i hostia z piatich krajín, sily v ryžovaní merali aj v noci

V rekreačnej oblasti Sigord za obcou Kokošovce neďaleko Prešova sa začali semifinálovými kolami Majstrovstvá SR a ČR v ryžovaní zlata. Približne 160 účastníkov si zmeralo sily v tom, kto v najkratšom čase nájde čo najviac drobných zlatiniek. Záujem mali aj hostia z piatich krajín.

Ilustračný obrázok k článku Hľadanie zlata pri Prešove: Na súťaž prišli Slováci i hostia z piatich krajín, sily v ryžovaní merali aj v noci
Zdroj: TASR

Zmerať sily si okrem Slovákov a Čechov prišli Poliaci, Nemci, Rakúšania a dokonca i Francúzi.

„Prebehli vyraďovacie kolá, do večera bežali ďalšie, ktoré budú pokračovať finálovými kolami. Zostane 20 žien, 20 mužov a 20 družstiev. Sobota bola na to, aby sa to eliminovalo, tak aby v nedeľu boli iba finálové kolá. Takisto ma prekvapilo nočné ryžovanie, pretože je tam asi 56 účastníkov,“ uviedol riaditeľ súťaže a starosta obce Zlatá Baňa s dlhoročnou baníckou a zlatokopeckou históriou Dušan Demčák.

Nočné ryžovanie bolo naplánované po zotmení, každý rok sa súťaže zúčastňuje aj sám starosta. Avšak, netrénuje počas celého roka, takže veľké šance na víťazstvo si nedával. Bol by rád, ak by po ňom žezlo prebrala malá vnučka, ktorá aj ryžovanie skúšala. Za favoritov považoval najmä hostí z Košíc. Okrem súťaží bol v areáli na Sigorde aj bohatý kultúrny program a rôzne atrakcie. Tradičný Country bál takisto nechýbal.

Obec Zlatá Baňa vznikla spojením niekoľkých menších osád baníkov, drevorubačov a uhliarov. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1550. Banská osada vznikla v 16. storočí, no samostatnou obcou sa stala v 19. storočí. Obec sa už 16 rokov zapája do súťaží v ryžovaní zlata, keďže to úzko súvisí aj s históriou celej oblasti, ležiacej neďaleko mesta Prešov.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM