Správy

Hľadajú sa vhodní adepti na práce pri obnove Šarišského hradu: Šancu majú aj záujemcovia z okolia!

Šanca pre tých, ktorí chcú pomôcť Šarišskému hradu. Mesto Veľký Šariš totiž hľadá vhodných adeptov výberovým konaním k obnove tejto pamiatky. Štát sprísnil podmieky, ale šancu budú mať aj záujemcovia z okolia.

Ilustračný obrázok k článku Hľadajú sa vhodní adepti na práce pri obnove Šarišského hradu: Šancu majú aj záujemcovia z okolia!
Zdroj: TASR

Záujemcovia o prácu na obnove Šarišského hradu sa môžu v piatok 22. apríla zúčastniť na výberovom konaní na pozície odborný stavebný pracovník a pomocný stavebný pracovník na hrade.

Výber dočasných zamestnancov bude komplikovanejší

Konať sa bude od 10.00 vo veľkej zasadačke Mestského úradu vo Veľkom Šariši. Uviedol tak správca hradu Ladislav Babuščák. Veľkošarišská radnica získala na tento rok na projekt obnovy hradu z ministerstva kultúry 28 000 eur na náradie a materiál a z úradu práce budú refundovať mzdy na zamestnávanie 40 ľudí na sedem mesiacov. Pôjde o 15 odborných pracovníkov a 25 pomocných stavebných pracovníkov.

Výber dočasných zamestnancov bude mať mesto v tomto roku komplikovanejšie, lebo štát sprísnil podmienky. Samospráva nebude môcť prijať všetkých ľudí, ktorí na hrade pracovali vlani, hoci sú opäť bez zamestnania. Nespĺňajú totiž kritérium dlhodobo nezamestnaného uchádzača. Práce na hrade sa vlani skončili v novembri, čo ich z výberu vylúči.

„Úrad práce nám určil percentá dlhodobo nezamestnaných a ináč znevýhodnených ľudí. Budeme mať s tým trošku problém, pretože všetci pracovníci, ktorí pracovali na hrade v minulom roku a s ktorými sme počítali, nie sú dlhodobo nezamestnaní a nebudeme môcť zobrať osvedčených ľudí,“ uviedol správca hradu. Mesto preto hľadá vhodných adeptov aj z okolia.

S prácami by chceli začať od mája

S tohtoročnými prácami na hrade by chceli začať od mája a podľa rozvrhnutého harmonogramu potrvajú do konca novembra. Plánované činnosti im schválil prešovský krajský pamiatkový úrad. „V rámci projektu by sme chceli murovať obvodovú hradbu horného hradu. Je to hlavný cieľ, aby sme v budúcom roku mohli vymurovať vyhliadkovú vežu. A ešte potrebujeme dokončiť starú vstupnú bránu,“ konkretizoval Babuščák.

Šarišský hrad spolu s hradom Uhrovec patrili v roku 2011 k prvým na Slovensku, ktoré v rámci pilotných projektov začali opravovať hradné ruiny s pomocou nezamestnaných a finančnou dotáciou od štátu. Cieľom projektu bola a je záchrana kultúrnych pamiatok v kombinácii s podporou zamestnanosti v regiónoch s vysokou mierou nezamestnaných. V prvom roku na Šarišskom hrade čakalo nezamestnaných klčovanie, až neskôr sa dostali k stavebnej činnosti. Podporu od štátu na záchranu hradu získali vo Veľkom Šariši aj v ďalších rokoch.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM