Ľubomír Hudačko Kultúra

Herec Róbert Roth navštívil Prešov: Naposledy som živý amfík videl za socializmu

Prešov mal pred časom vzácneho hosťa. Herec Róbert Roth poslucháčom na amfiteátri uviedol prednes svetovej literárnej tvorby. Amfík videl po dlhom čase.

Ilustračný obrázok k článku Herec Róbert Roth navštívil Prešov: Naposledy som živý amfík videl za socializmu
2
Galéria
Zdroj: TASR

Charizmatický herec s nezameniteľným hlasom pred časom navštívil Prešov. Róbert Roth v rámci čítania zo svetovej literárnej tvorby uviedol plnému Bookboxu inšpiratívny prednes na tunajšom amfiteátri. O hudobný sprievod sa postaral Miroslav Tásler. Po čítaní sme herca odchytili na krátky rozhovor.

Chodievate turné po celom Slovensku v rámci čítania svetovej literárnej tvorby, alebo skôr ide o výnimku?

Skôr vtedy, keď sa koná festival. Napríklad na Pohodu chodím v podstate pravidelne. Ale keď mám čas a voľno a neponáhľam sa do Bratislavy, tak prídem. Literatúru mám totiž rád a myslím si, že by ju mali mať radi všetci!

Prečítajte si tiež: Prešovčanka Jana Kovalčíková o herectve: Počas troch hodín sa zaľúbite, vydáte aj ovdoviete

Ako by ste zhodnotili účasť poslucháčov na čítaní?

Nikdy nemám očakávania a ak, tak len od seba. Keď som počul niekoľkokrát to ticho, tak mi na tej účasti nemá prečo záležať. Ak by boli hoci len traja ľuda pozorní, tak je to výhra.

A v dnešnej dobe, keď ľudia nečítajú…

Nečítajú, presne tak. A všade naokolo je tu toľko vnemov, tak prečo by som mal otvoriť knihu? Takže je to potešujúci stav aj pre mňa, keď ľudia prišli. Ale veľmi často sa mýlim, keď sa k téme čítania ľudí vyjadrujem skepticky.

Zdroj: TASR

Mali ste možnosť zdržať sa v Prešove dlhšie?

Nie, utekal som do roboty, do Bratislavy.

Prečítajte si tiež: Herečka Stanka Kašperová: Svadbu mala v divadle, jej obľúbené miesto v Prešove vás dostane

Priestor amfiteátra bol dlhodobo v zlom stave. Čo hovoríte na jeho revitalizáciu?

Viem o tom. Som rád, že je vynovený. Keď som sem prišiel, hovoril som Mirovi Táslerovi, že ja som naposledy živý amfiteáter videl na koncerte Tublatanky ešte za socializmu. Potom to zbúrali, teraz tam rastú stromy, tráva a kaktusy či čo. A nič sa s tým nedeje. Obávam sa, že to zrovnajú so zemou a postavia tam nejakú blbosť. Ale tu normálne vidím amfík, je tam ten betón, premieta sa tam film. To je fakt, že rarita.

A poznáte Prešov, máte ho pochodený?

Myslím, že by som sa nestratil, veď mám papuľu. No určite by som chcel stretnúť dvoch konkrétnych ľudí na prechádzke, lebo som sa s nimi nikdy v živote fyzicky nestretol. Mám strašne rád prácu manželov Stražanovcov. A imponuje mi a to hovorím za seba ako za Bratislavčana, že Bratislava ich nikdy nezlákala a ostali verní Prešovu. Takže, ak sa to dá, tak ich aspoň cez éter pozdravujem a verím, že raz nás nejaká náhoda dá dokopy.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Známy herec v Prešove: Róbert Roth nám poskytol rozhovor
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM