Ľubomír Hudačko Iné športy

Hendikepovaí športovci z Prešova: Majstrovsietv Slovenska v Boccii sa zúčastnili úspešne!

Právo premiérovej účasti vo svojej prvej kompletnej sezóne si vybojovala aj trojica hráčov športového klubu Boccia ZOM Prešov, Marián Klimčo, Miroslav Prášil v kategórii BC4 a Boris Klohna v BC3-ke. Posledný menovaný vo finále vybojoval titul!

Ilustračný obrázok k článku Hendikepovaí športovci z Prešova: Majstrovsietv Slovenska v Boccii sa zúčastnili úspešne!
Zdroj: Dnes24.sk

Výpravu prešovských boccistov dopĺňali ešte astistenti Michal Kall, Matúš Grega a Paulína Prášilová.

Mestská športová hala v Dubnici nad Váhom bola dejiskom Majstrovstiev Slovenska v paralympijskom športe Boccia. Hráči Klimčo a Prášil v konečnom dôsledku obhájili svoje rebríčkové postavenie a obsadili celkovo 10. a 11. miesto. Obaja bohužiaľ prehrali svoje zápasy v skupinách a do štvrťfinálovej osmičky nepostúpili. Lepšie sa darilo Borisovi Klohnovi s asistentom Michalom Kallom v kategórii BC3, ktorí svoju ťažkú základnú skupinu vyhrali a postúpili do podvečerných bojov, medzi najlepšiu štvorku. Svoje úsilie a kvalitný, koncentrovaný výkon nakoniec zavŕšili finálovým víťazstvom a korunovali ziskom majstrovského titulu.

Hovorí Boris Klohna: „Cesta našej výpravy do Dubnice nezačala príliš povzbudivo, keď sme sa museli z Levoče vrátiť naspäť do Prešova kvôli poruche na našom aute. Mali sme rezervované bezbariérové ubytovanie v hoteli pri Aréne Mariána Gáboríka. Ubytovaní v takomto prostredí sme sa štýlovo cítili, ako praví športovci. Keďže na tomto podujatí organizátori pripravili aj call room, čo je sústredenie hráčov v špeciálnej miesnosti 15 minút pred začiatkom zápasu, bola to pre mňa úplne nová skúsenosť. A vďaka za ňu," povedal Boris Klohna, predseda združenia.

Hneď prvý a najvyrovnanejší duel odohral s modrými loptičkami proti Michalovi Tižovi hráčovi Farfalletty Žilina a v tom momente slovenskej jednotke. Prvú smenu Klohna prehral, v druhej vyrovnal, po tretej znova prehrával a vo štrvtej som vývoj zápasu definitívne zvrátil a celý zápas, v znamení naťahovania sa o každú loptičku, napokon vyhral v pomere 3:2. „Ďalší zápas som mal odohrať s Albínom Zhurim, ale ten sa nedostavil,“ uviedol Klohna.

Po obede z Prešovčanov ostal v hre iba on. Čakala ho Majka Smolková, kvalitná a preňho nevyspytateľná hráčka zo Žiliny, vo veľmi dôležitom zápase o postup zo základnej skupiny. „Vedel som, že nemôžem nič podceniť a podarilo sa mi nakoniec zvíťaziť 5:2. Mojim semifinálovým súperom bol, v poslednom čase stále sa lepšiaci, František Fábry z ŠK OMD Boccian Bratislava. Víťazstvo 6:0 ma posunulo do môjho doteraz životného finále, v ktorom si vybojoval účasť aj dlhoročný slovenský reprezentant Adam Burianek z ŠK Altius Bratislava a jeho nová portugalská rampa. Bolo 19:30 hod. a na všetkých kurtoch už prebiehali len zápasy o medaily,“ hovorí Klohna.

Podľa svojich slov začali zostra a hneď v úvode prehával 0:1. V druhej smene však vyrovnal a v tretej rozhodol celý zápas. Do štvtej smeny nastupoval s vedením 5:1 a vedel, že aj keď hru bude zahajovať s modrými Adam, tento zápas môže prehrať iba sám. „Surovo som sa sústredil na defenzívu a súperovi som „dovolil“ iba znížiť na konečných 5:2. Že sme majstri došlo v tom momente aj môjmu asitentovi Michalovi, ktorý spoľahlivo absolvoval celý turnaj otočený chrbtom ku hre. Výbuch radosti a uspokojenia naštartoval naše oslavy titulu,“ dodal Klohna.

foto: Boccia

Majstrovská Slovenska v Boccii: Takto to prežívali Prešovčania
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM