Ľubomír Hudačko Rôzne

Handmade Prešovčanky Martiny sa vám zapáči: Vyrába krásne náušnice z čipky!

Jej tvorbu si zamilujete. Prešovčanka Martina Želonková sa totiž venuje handmade výrobe náušníc z čipky. V rozhovore nám o tom prezradila viac.

Ilustračný obrázok k článku Handmade Prešovčanky Martiny sa vám zapáči: Vyrába krásne náušnice z čipky!
14
Galéria
Zdroj: archív Martiny Želonkovej

Prešovčanka Martina Želonková sa venuje zaujímavej handmade práci. Vyrába náušnice, ale nie len tak hocijaké. Robí ich z čipky, čo je jej veľmi blízke.

Čipka ju zaujala

Prvýkrát o čipkových náušniciach začala rozmýšľať minulý rok v lete. Prvé pokusy boli nesmelé a výsledok nebol taký, aký si predstavovala. „Zaujala ma hlavne čipka, ktorá sama o sebe je síce krásna, ale ja som chcela niečo iné, aby boli výrazné, aby sa trocha ligotali, aby hrali farbami, pretože farby mám rada,“ prezradila pre náš portál. Ako pokračovala, niečo predá, niečo podaruje. Zatiaľ ide len o jej okolie, ale verí, že raz snáď niečo poputuje aj za hranice.

Ak ste zvedaví, čo všetko na vyhotovenie potrebuje, tu je hrubý náčrt postupu jej práce. „V prvom rade potrebujem čipku, rôzne kamienky, korálky, stužky, špeciálnu niť, ktorou obšívam korálky a bavlnenú priadzu, z ktorej si vyrábam strapce. Ak sú to teda strapcové náušnice. Materiál si kupujem v galantériach. V kamenných obchodoch, ale aj na internete,“ vysvetľuje Martina.

Sama chodí aj na handmade burzy, väčšinou len v Prešove. Náušnice pritom nerobí dlho, ale hovorí, že majú veľmi pozitívny ohlas. Martina dokonca už ako dieťa rada niečo tvorila, vždy ju bavili ručné práce a čím podrobnejšia práca, tým lepšie.

Je to relax

„Keby to bolo jednoduché, tak by ma to nebavilo,“ smeje sa. K náušniciam plánuje postupne pridať aj náramky a náhrdelníky. Nie je však ten typ človeka čo si plánuje niečo ďaleko dopredu. Ide vyslovene o hobby a momentálne sa ním určite nedá živiť, vysvetľuje nám. No ktovie, čo prinesie budúcnosť.

„Som riadne zamestnaná a toto je taký môj relax. Vždy, keď mám voľnú chvíľu, hneď utekám niečo robiť, lebo v hlave mám toľko nápadov, že ich musím dať hneď von. Niekedy si tú voľnú chvíľku doslova vynútim, pretože ma to k robote ťahá ako magnet,“ doplnila táto šikovná Prešovčanka.

Vecičky teda rozdáva medzi priateľov a, samozrejme, vždy niečo vyrobí najprv sebe alebo najbližším. Výroba začína už v hlave, premýšľa, ktorú čipku s akým kamienkom a korálkou bude kombinovať.

Aj drobné dekorácie

„Potom príde na rad už samotná realizácia, no veľakrát sa stane, že pôvodný návrh sa úplne zmení. A venujem sa už sedem rokov aj servítkovej technike. Zbožňujem staré veci a v tomto duchu si vyrábam dekorácie do mojej domácnosti. Taktiež sa venujem drobným dekoráciam do detských izieb. Na tejto technike som doslova závislá (smiech). Pri nej sa viem kreatívne vyblázniť. Aj keď dekorácie sú v starom ošúchanom štýle, sú taktiež ako moje náušnice plné farieb. A mňa farby veľmi bavia,“ prezradila.

Rodenú Prešovčanku baví aj samotná metropola Šariša. Tú miluje a páči sa jej tu všetko. „Za tie roky, odkedy mesto vnímam sa zmenilo a mení sa stále. A myslím, že k lepšiemu,“ povedala Martina. No a jej tvorbu, o ktorej bola reč, si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Klobúk dole: Takúto nádheru dokáže vyrábať Martina z Prešova, FOTO
14
Galéria
Zdroj: archív Martiny Želonkovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM