Šport

Hádzanári Tatrana Prešov sa s Ligou majstrov rozlúčili: Pivot Petro ďakoval divákom, trénera potešili dve výhry FOTO

Účinkovanie Tatrana Prešov medzi európskou smotánkou sa skončilo. V C skupine si hanbu rozhodne neurobili, s dvomi výhrami číhali aj na ďalšie úspechy, chýbalo pár gólov. Po poslednom dueli pivot Andrej Petro ďakoval skvelým fanúšikom, trénera Trtíka potešili víťazstvá.

Ilustračný obrázok k článku Hádzanári Tatrana Prešov sa s Ligou majstrov rozlúčili: Pivot Petro ďakoval divákom, trénera potešili dve výhry FOTO
Zdroj: TASR

Výborná kulisa Handball arény v Prešove tlieskala hádzanárom Tatrana, ktorí sa rozlúčili s Ligou majstrov prehrou s Naturhouse La Rioja.

Diváci vytvorili skvelú kulisu

V C-skupine to tak znamená konečné posledné miesto, ale Prešov si hanbu rozhodne neurobil. Neraz chýbalo na lepší výsledok pár gólov a dve výhry v najprestížnejšej súťaži sa nerodia len tak hocijako. Víťazstvom nad La Rioja sa mohli posunúť na predposlednú priečku, to sa však napokon nestalo a španielsky tím sa po triumfe 21:19 pripojil k postupujúcemu bieloruskému družstvu Meškov Brest.

„Boli sme uvoľnení, pretože sme vedeli, že je to náš posledný zápas v Lige majstrov. Chceli sme si ho pred domácim publikom užiť. Myslím si, že sčasti sa nám to podarilo. Chcem sa poďakovať divákom, ktorí nám vytvorili skvelú kulisu,“ poznamenal pivot Tatrana Andrej Petro.

V prvom polčase dominovali obrany málo vídaným spôsobom. Ani jeden z tímov nedosiahol v prvom dejstve dvojciferný počet gólov a vyznamenala sa najmä defenzíva Tatrana. Prešovčania v prvom polčase inkasovali iba 6 gólov, na čom mal výraznú zásluhu brankár Igor Čupryna, ktorý si v prvých tridsiatich minútach pripísal 12 zákrokov. „Igor je úžasný. Je to atypický brankár, z ktorého sme aj my niekedy vedľa. Myslím si, že taký stav po polčase som ešte nezažil. Dostať iba 6 gólov je úspech, ale dať iba 8 nie je dobré,“ poznamenala ľavá spojka Oliver Rábek.

Forma na začiatku nebola na úrovni LM

Zverenci Rastislava Trtíka sa v úvodných zápasoch LM trápili. Prvé štyri stretnutia prehrali a bolo jasné, že postup nebude reálny. Druhú polovicu zápasov zvládli lepšie, no zajaca za chvost už nechytili. „Myslím si, že sme začali veľmi skoro. Naša forma ešte nebola na úrovni Ligy majstrov. Každým zápasom sme sa však zlepšovali. Keby sme začali trebárs v októbri a pokračovali do januára, možno by sme získali viac bodov a snáď aj postupovú priečku,“ zamyslel sa robustný pivot Tarana Petro.

Súbežne s pôsobením v Lige majstrov Prešovčania hrali aj v SEHA Lige a domácej súťaži. V oboch ligách sa im darí a najmä účinkovanie v nadnárodnej súťaži výrazne kontrastuje s výsledkami v LM. „Najväčší rozdiel je v nasadení. V Lige majstrov ide každý hráč na 100 percent. Na spodku SEHA Ligy sú tímy, ktoré nemajú takú kvalitu a aj príprava na jednotlivých súperov je iná. V LM ide každý tím do zápasu stopercentne pripravený a s najvyšším nasadením,“ povedal Petro.

Na výsledkoch mali zásluhu aj zranenia

Na zlých výsledkoch z úvodu Ligy majstrov mali nemalú zásluhu aj zranenia a s tým spojené absencie mnohých hráčov. Tréner Trtík musel veľakrát improvizovať. „Ťažko sa nám hrá, keď chýba 6 hráčov spojkového radu. Museli sme to potom doťahovať do krídel, pivotov. V Lige majstrov sme však hrali s vyspelými tímami, ktoré sa na to pripravili a po pár minútach vedeli prečítať našu taktiku. Pokrývali nás a čakali streľbu z deviatich-desiatich metrov,“ dodal Petro.

Prešovčania napokon v C-skupine Ligy majstrov obsadili poslednú šiestu priečku za Vojvodinou Novi Sad. Hoci mal Tatran lepšie celkové skóre než srbský tím, o jeho horšom postavení v konečnej tabuľke rozhodlo horšie skóre zo vzájomných zápasov. Prešovčania sa však s LM rozlúčili so vztýčenou hlavou.

Trénera tešia dve výhry

„Tentoraz sme mali obrovské šťastie, že na pravom krídle nastúpil ľavák Tomáš Číp. Bolo však vidieť, že mu chýba herná prax, nie je vyhraný a ani naša zohranosť nie je ideálna. Nielen v dnešnom, ale vo viacerých zápasoch chýbalo málo k tomu, aby sme remizovali alebo vyhrali. Je nám to ľúto. Kriticky však musíme priznať, že aj tlak od hráčov spojkového radu musí na tejto úrovni vyzerať inak. Tam sme zlyhávali, čo bolo najviac vidieť v momente, keď sme nepremenili asi päť striel za sebou a súper nám v tom čase odskočil na tri góly,“ poznamenal tréner Tatrana Rastislav Trtík.

Na účinkovaní v Lige majstrov vidí viaceré pozitíva. „Otvorilo nám to oči, ukázalo reálne možnosti a postavenie našej hádzanej, aby sme neboli veľkí majstri. Ukázalo sa, že po odstránení niektorých nedostatkov vieme hrať európsku hádzanú. Každý zápas bol pekný, no diamantom boli víťazstvá. Som rád, že sme vyhrali nad Moskvou (27:21) a teší ma aj oplatená prehra Vojvodine (25:24) na jej palubovke. Aj zápas proti Portu (prehra 24:25 gólom v posledných sekundách, pozn.) mal svoju hodnotu, hoci sme ho nevyhrali,“ dodal Trtík.

Môže vás zaujímať:

Hokejisti Prešova súperovi nič nedarovali: Vo východniarskom derby mu naštedrili deväť gólov!

Prešovčania zvučného súpera neporazili: Volejbalisti s Perugiou držali krok, no vlastnými chybami mu pomohli

Kanonáda v podaní Prešovčanov: Súperovi nasúkali dvojciferný debakel, do čierneho sa trafil dokonca aj brankár!

Hádzanári Tatrana: Podporovali ich skvelí diváci, v Lige majstrov už skončili
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM