Ľubomír Hudačko Rôzne

V Prešove otvorili netradičné infocentrum: Tieto špeciálne miesta prezentuje turistom...

Gréckokatolícky arcibiskup Ján Babjak otvoril v Prešove infocentrum na podporu gréckokatolíckych pútnických miest na Slovensku a v Poľsku. Infocentrum je jedným z výsledkov projektu Mariánske svätyne poľsko-slovenského pohraničia, na ktorý dostalo arcibiskupstvo v Prešove viac ako 38 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove otvorili netradičné infocentrum: Tieto špeciálne miesta prezentuje turistom...
Zdroj: Dnes24.sk

Ako povedala koordinátorka projektu Denisa Janovčíková, skvalitnením a prepojením poskytovaných informácií o historickom a náboženskom dedičstve pútnických miest sa dosiahne skvalitnenie turistických služieb.

Prispeje k dostupnosti informácií

Projekt rieši nedostatok propagačných materiálov založením informačného centra. V ňom návštevník získa na jednom mieste ucelenú informáciu o daných pútnických miestach v poľsko-slovenskom pohraničí a ďalších zaujímavých lokalitách. Prispeje tak k zlepšeniu dostupnosti informácií a prepojeniu týchto pútnických miest.

Súčasťou projektu je podľa zástupcu Gréckokatolíckeho arcibiskupstva Daniela Dzurovčina aj tvorba propagačných materiálov, dokumentárneho filmu alebo 3D prezentácií o pútnických miestach. V infocentre, ktoré sídli na Gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity (PU), je aj stála expozícia svätýň poľsko-slovenského pohraničia. Projekt sa realizoval od apríla tohto roka a ukončený by mal byť do konca októbra.

Okrem otvorenia infocentra sa na Gréckokatolíckej teologickej fakulte PU v rámci projektu uskutočnila aj konferencia o pútnických miestach. Ako poznamenala Janovčíková, hlavným cieľom projektu je posilnenie priamych kontaktov a komparácia kultúrnych, historických a religióznych súvislostí medzi komunitami v prihraničnom území. Partnerom z Poľska je obec Litmanowa. Projekt je spolufinancovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013.

Foto: Jana Jurčišinová

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM