Monika Földešiová Rôzne

GIS sprístupnený

Geografický informačný systém mesta Prešov, sprístupnila radnica aj pre verejnosť. Prostredníctvom neho budú mať občania možnosť priebežne vyhľadávať v mapách informácie, ktoré majú väzbu na určitý geografický bod v jednotlivých lokalitách.

Primátor Pavel Hagyari konštatoval, že systém bude prínosom nielen pre pracovníkov úradu, ale aj pre obyvateľov či návštevníkov metropoly Šariša.
„Tento projekt svedčí o tom, že mesto Prešov ide s dobou a vie využívať informačné technológie. Pevne verím, že vláda rýchlo odstráni problémy, ktoré sú spojené s Operačným programom informatizácia spoločnosti, aby sme v priebehu tohto roka mohli v takýchto aktivitách pokračovať,“ povedal Hagyari.
Systéme GISPLAN doteraz mohli využívať len pracovníci mestského úradu. V prvej fáze do neho pripojili a zaškolili približne 100 užívateľov z odborov, ktoré väčšinou pracujú s mapou a rovnako aj mestskú políciu. V tomto roku chcú zaškoliť ďalších úradníkov a systém sprístupniť napríklad Dopravnému podniku mesta Prešov a technickým službám.
Informačný systém pre mesto vytvorila spoločnosť Gista, jej riaditeľ Rastislav Mičaník uviedol, že do neho postupne budú pribúdať ďalšie informácie so špecializovaným obsahom. Stále je však rozdelený na internú a verejnú časť.
„Tá verejná časť bude chudobnejšia, pretože určité zmluvné vzťahy s niektorými dodávateľmi dát neumožňujú priamo takouto formou zverejniť všetky informácie občanom. Po dohode s vedením mesta sa budeme snažiť publikovať všetko, čo umožnia zmluvy,“ povedal Mičaník.
Verejnosť takto bude mať napríklad prístup ku katastrálnej mape Prešova. Tá však bude mať len informačný charakter a nemôže slúžiť na právne účely. Podkladom je letecká ortofotomapa, ktorá umožní napríklad presne identifikovať objekty, merať vzdialenosti, či s použitím záložiek posielať odkazy a podnety pracovníkom radnice.
Záujemcovia, podľa Mičaníka, nájdu v tejto databáze mapu, ktorá poskytuje informácie o uskutočnených investíciách od roku 2006, plánovaných projektoch i administratívnom členení mesta.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM