Ľubomír Hudačko Futbal

Futbalisti Prešova boj o udržanie nezvládli: 7 dôvodov, prečo Tatran vypadol

Fortuna liga sa minimálne na rok pre Prešovčanov vzdialila. Futbalisti totiž nezvládli boj o udržanie a tu je 7 dôvodov, prečo sa tak stalo.

Ilustračný obrázok k článku Futbalisti Prešova boj o udržanie nezvládli: 7 dôvodov, prečo Tatran vypadol
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

1. Otázka trénera

Futbalistov v minulých rokoch často z lavičky dirigovali skúsení tréneri, niektorí mali za sebou aj pred sebou nejeden úspech. Kedysi to bol Roman Pivarník, ktorý potom viedol majstrovskú českú Plzeň, neskôr tréner mladíkov v reprezentácii Ladislav Pecko a zabudnúť nemožno ani na obľúbeného Jozefa Bubenka či Sergeja Kovalca. Druhý menovaný síce viedol Tatran aj v tejto sezóne, ale len v ôsmich dueloch. Potom sa s vedením klubu nedohodol a namiesto toho prišiel k tímu neskúsený Anton Mišovec. Úspechy žal len v ženskom futbale a s mužským na najvyššej úrovni ešte nepracoval. V boji o všetko a o záchranu je neprípustné nechať viesť tím neskúseného lodivoda.

2. Absencia posíl

Vedenie klubu stavilo na vlastných odchovancov a v tíme sa neukázali žiadne zvučné mená so skúsenosťami. Do kádra nepochopiteľne nepribudli extatranisti s medzinárodnými skúsenosťami Stanislav Šesták ani Martin Jakubko. Možno by káder neuspel aj s nimi, ale za pokus to stálo. Chvíľu držal klub nad hladinou strelec Roland Černák, ale v zime sa vrátil do Dunajskej Stredy. Naposledy sa v Prešove chodilo pozerať na výkony Ashirua a Jakovleva. Žiadne iné významné posily v kádri neboli a tak sa s konkurenciou na trávnikoch bojovalo len ťažko.

3. Ofenzíva

Problém, ktorý sa dlhodobo nepodarilo vyriešiť je ofenzíva najstaršieho futbalového klubu na Slovensku. Počas dvoch sezón po postupe do Fortuna ligy sa Tatran len málokedy dostal k dvoj a viacgólovému výsledku. Tímu jednoducho chýbal kvalitný strelec, česť výnimke hosťujúceho Černáka. Po jeho odchode v zime však mužstvo veľmi trpelo a svetlé záblesky niektorých hráčov smerom dopredu veľa bodov aj tak neprinieslo. Tri góly v jednom zápase zaznamenali len v Žiline, dva góly dosiahli trikrát.

4. Forma

Počas doterajších 61 zápasov (Tatran ešte odohrá posledný duel medzi elitou s Michalovcami, pozn. red.) mali zelenobieli katastrofálnu bilanciu. Dve sezóny priniesli len 7 výhier (!), pričom v tejto sezóne sa to podarilo hráčom štyrikrát a vlani trikrát. To je na prvoligovú účasť naozaj málo. Tatran získal ešte 21 remízových výsledkov a prehral 33-krát. Skóre 37:118 je hororové. Tím celý čas len hľadal formu a aj tak ju nenašiel.

5. Chcenie

Jedna vec je hrať, ako vám to dovolia možnosti a schopnosti a druhá je to vôbec chcieť. A taktiež, či divák chce, aby sa klub v najvyššej súťaži udržal a najmä, či to chce vedenie klubu. Aktuálne kolujú reči o tom, či sa klub prihlási aspoň do II. ligy. Zasadnutie predstavenstvo sa ešte nekonalo, vypadnutie je príliš čerstvé. Prešov by ale vypadol aj minulý rok, nebyť odhlásenia sa zo súťaže Spartaku Myjava. To len akoby oddialilo pohybovanie sa medzi I. a II. ligou. Teraz je už však stav nemenný a budúcnosť klubu, ktorý oslavuje 120. výročie je veľmi neistá. Tatran si dal k jubileu ten najhorší darček.

6. Štadión

Ďalšia pálčivá téma v dianí Tatrana je štadión. Ten vynovený tak skoro stáť nebude, pôvodný totiž zatiaľ len stojí ťažkými mechanizmami ohlodaný na tom istom mieste. A ktovie, kedy a akým spôsobom dôjde k ďalším prácam, keď sa tu má hrať len II. liga. Šarišania tak museli hrať v takmer 90 km vzdialenom Poprade, kde sa po futbalovej stránke necítili komfortne. Niežeby doma v Prešove pravidelne získavali trofeje, ale predsa len je to iné hrať pod Tatrami a bez podpory, keď ste koňarom zo Šariša.

7. Diváci

Dlhodobo futbalistov Tatrana Prešov nepodporuje také kvantum fanúšikov, ako má väčšina ostatných tímov v súťaži. Aj keď sa hralo ešte v metropole Šariša, fanúšik si skôr zanadával, ako povzbudzoval. Počuť bolo na zápasoch len ultras, to je však na prvú ligu málo. Presťahovaním sa klubu do Popradu sa počet skalných ešte viac znížil a hralo sa prakticky pred prázdnymi tribúnami. Voľné sedačky hráčom pohodu nepridali.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM