Monika Földešiová Rôzne

FOTO: V meste cítiť závan leta! Otvárajú terasy

Podnikatelia už štartujú s prípravami na leto. Prešovský magistrát v súčasnosti eviduje viac než desiatku žiadostí o prevádzkovanie terás. Viaceré z nich už vraj boli schválené, v týchto dňoch tak možno vidieť v centre mesta ako vyrastajú prvé posede

Mesto vlani zmenilo podmienky, ktoré sa týkali vzhľadu letných sedení v centre a pamiatkovej zóne, a nepovolilo zastrešené sezónne terasy s konštrukciou osadenou na pódiách. Mesto to odôvodnilo zlepšením celkového architektonického vzhľadu pešej zóny.

Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová uviedla, že príjmy z letných terás do rozpočtu mesta v roku 2009 priniesli takmer 28.000 eur, o rok neskôr to bolo niečo vyše 24.500 eur. „Príjmy z letných terás, ktoré vlani prišli do mestskej kasy, predstavujú sumu 23.200 eur. Evidujeme však nedoplatky vo výške 9400 eur, ktoré by mali subjekty zaplatiť v tomto roku,“ informovala. Pripomenula, že povolenie na letné sedenie mesto vydá podnikateľskému subjektu až po vyrovnaní pohľadávky za minulý rok. Poplatky za záber verejného priestranstva stanovuje podľa lokality príslušné všeobecne záväzné nariadenie mesta a sú uvedené na webovej stránke mesta.

**„Okrem poplatku za záber verejného priestranstva musí podnikateľ zaplatiť aj jednorazový správny poplatok za zvláštne užívanie miestnych komunikácií, čo je jedno euro na deň, maximálne za sezónu je to však 99,5 eura,“ **konštatovala hovorkyňa.

V centrálnej mestskej zóne je prevádzkový čas exteriérového sedenia totožný s časom prislúchajúcej prevádzky. V ostatných častiach mesta môžu byť terasy otvorené maximálne do 22. hodiny. V dnešných dňoch každú žiadosť individuálne posudzuje oddelenie hlavného architekta mesta. Samotné terasy otvárajú spravidla v máji a ich prevádzka trvá do konca septembra.

prešov24/tasr

terasy presov
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM