Ľubomír Hudačko Rôzne

FOTO: Pán Andrej je najstarším mužom Prešova. Nezaháľa ani vo svojich 100 rokoch

Dlhovekosť praje v našom meste najmä ženám, no medzi storočnými sa nájde už aj chlap. Najstarším mužom v Prešove je Andrej Lata, ktorý oslávil okrúhliny.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pán Andrej je najstarším mužom Prešova. Nezaháľa ani vo svojich 100 rokoch
Zdroj: Mesto Prešov

Medzi mužskými obyvateľmi Prešova je najstarším pán Andrej Lata, ktorý dovŕšil okrúhlu stovku. Ani v tomto veku ale nezaháľa – pracuje v záhrade, vie si upratať a aktívne sa zaujíma o život okolo seba.

Cesnak každý deň

Vie sa pritom o seba postarať aj sám. „Veľa sa hýbem, neviem sedieť. Pracujem v záhrade, už som tento rok posadil aj cesnak. Každé ráno zjem pri raňajkách jeden strúčik," povedal, pričom aj to je jeden z jeho receptov na dlhý život. Pán Andrej pochádza z obce Pčolinné, z rodiny s jedenástimi deťmi. „Bol som desiaty v poradí. Po mne sa ešte narodila sestra, no tá hneď aj zomrela. Pamätám si ako som štvorročný stál v dlhej košieľke v kuchyni a na kraji stola malá biela truhla,“ odhaľuje jednu zo smutných spomienok na detstvo.

Patrí tam aj spomienka na jedného z dvoch bratov, ktorého zabil vojenská mína: „Ale nie vo vojne, pri oraní sa mu to stalo.“ Pán Andrej sám potom narukoval v roku 1942, potom bol aj v povstaní. „Akurát som slúžil vo Vrútkach, keď začalo. Stiahli sme sa do Kráľovian a tam nás odzbrojili Nemci, čo prišli od Ružomberka. Veliteľov zajali a nám kázali ísť kam nás oči povedú. Všade boli nemeckí vojaci a ja som v slovenskej uniforme cestoval vlakom domov, na východ. Došiel som,“ spomína.

Pčolinné však vtedy bolo partizánskou obcou a zažil tam ďalšie krušné chvíle, keď si nepriatelia dali zhromaždiť všetkých chlapov z dediny a každý z nich tŕpol ako sa to skončí: „Zobrali vtedy len jedného z nás, u ktorého našli granát.“ Šťastie ho neopustilo ani počas bombardovania Prešova, kde sa náhodou ocitol: „Bol som v kryte v pivnici pod gréckokatolíckym biskupstvom. Bomby pritom spadli aj oproti cez ulicu – na poštu.“

Dcéry im zomreli

Pôsobil potom ako učiteľ v Snine, v Ubli, neskôr v rusínskej škole v Slovenskom Novom Meste. V Prešove až do svojej päťdesiatky pôsobil ako riaditeľ vysokoškolského internátu a pred dôchodkom ako vychovávateľ. Ešte do sedemdesiatky chodil strážiť do Automobilových opravárenských závodov.

Jeho o jedenásť rokov mladšia manželka je teraz po ťažkej chorobe slabá a preto je v zariadení, kde sa o ňu dokážu lepšie postarať. „Chýba mi tu. Vychovali sme síce dve dcéry, obe však už zomreli, jedna ešte veľmi mladá. Stará sa však o mňa vnuk a vnučka,“ povedal. "To je celá moja životná púť. Pracoval som a bol som spokojný. Je prirodzené, že človek musí pracovať, ak chce žiť,“ pridáva ešte niečo zo svojej životnej filozofie tento najstarší prešovský muž.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM