Ľubomír Hudačko Rôzne

Fotky, ktoré nepotrebujú komentár: 10 dôvodov, prečo navštíviť Prešov

Ocitli ste sa už v situácii, keď k vám dorazila návšteva zo vzdialenejších kútov krajiny alebo dokonca zo zahraničia a vy ste im mali poukazovať mesto? Alebo ste už aspoň rozmýšľali nad tým, kam by ste ich v takom prípade zaviedli? Pozrite si našich 10 tipov, čo sa v Prešove naozaj oplatí vidieť.

Ilustračný obrázok k článku Fotky, ktoré nepotrebujú komentár: 10 dôvodov, prečo navštíviť Prešov
Zdroj: Dnes24.sk

Prešov je pre rodákov krásne mesto a tvrdia to aj mnohí turisti, ktorí sem už zavítali. Nachádza sa tu množstvo kultúrnych pamiatok, ale aj iné zaujímavosti a pozoruhodné miesta. My vám teraz prinášame výber desiatich z nich i keď vynechať niektoré nebolo vôbec jednoduché. Čo sa v Prešove rozhodne oplatí vidieť?

1. Socha Jána Pavla II.

Pred takmer 21 rokmi navštívil Prešov pápež Ján Pavol II. Jedna z najvýznamnejších udalostí v histórii mesta pripomína bronzová socha v centre pri konkatedrále sv. Mikuláša. V júli 1995 sa Karol Wojtyla zastavil aj pri pamätníku Caraffových jatiek, čo obyvatelia vnímali ako silné gesto. Na jeho počesť v meste preto pred 4 rokmi bola osadena jeho podobizeň, pochádza z dielne mladého umelca Petra Beňa a rozhodne za to stojí sa pri nej zastaviť a uvedomiť si silnú symboliku.

2. NKP Solivar

Nebolo väčšej udalosti v Prešove v ostatných dňoch, ako Deň otvorených dverí Skladu soli na Solivare. Veď Národná kultúrna pamiatka dostala nový šat po takmer tridsiatich rokoch a vo vnútri sa je čím kochať. Slovenské technické múzeum túto udalosť označilo ako počin roka. Navštíviť tieto priestory je pre turistu priam povinnosťou.

3. Kalvária

Čo by to bol rebríček bez prešovskej Kalvárie. Famózny výhľad na mesto nesmie chýbať v zozname miest, ktoré plánuje turista navštíviť. Síce si k tomu bude potrebné zobrať dobrú obuv, trochu času a dychu, no výsledok bude stáť za to. Ideálne je prísť sem so skupinkou priateľov a tráviť voľné ničnerobenie sledovaním ruchu mesta.

4. Ekopark

Po tom, čo zídete dole z Kalvárie, môžete navštíviť hneď neďaleký Ekopark. Príjemné prostredie a zvieratá vám dodajú silu, vhodný je tento priestor aj pre mamičky a samozrejme pre ich ratolesti. Neraz sa tu pre ne usporiada zaujímavé popoludnie a program na víkend máte ako stvorený.

5. Park v centre

Obľúbené miesto na trávenie voľných chvíľ a vypnutie je aj park v centre. Takže, ak s kolegom z Kalvárie zídete dole, zastavte sa oddýchnite v parku. V lete sa môžete hoci aj bosí vyvaliť do trávy a načúvať štebotaniu vtáctva, prípadne vychutnať si ískanie detí pri Neptúnovej fontáne.

6. Konkatedrála sv. Mikuláša

Po oddychu môžete opäť mierne vystúpať k oblakom. Prejsť hore schodmi na vežu konkatedrály sv. Mikuláša je zážitkom a rohodne nejde o nudu. Opäť budete mať výhľad ako na dlani a jedna z najnotorickejších dominánt Prešova jednoducho musíte vidieť aj týmto spôsobom.

7. Kúpaliská

V Prešove máme rôzne typy kúpalísk. Ak chcete vyskúšať miernu exotiku a luxus, doprajte si pobyt na Plaza Beach Solivar. Ak máte radi niečo menej náročné, k dispozícii je aj vynovený priestor na Sídlisku III. Špeciálnu kategóriu predstavuje prírodné kúpalisko Delňa, kde sa kúpete na vlastnú zodpovednosť, ale opaľovať sa môžete dosýta celý deň.

8. Caraffova väznica

Má svoju temnú históriu, budova dostala pomenovanie počas Prešovských krvavých jatiek, keď na základe nespravodlivého súdu cisárskeho generála Antónia Caraffu z Neapola bolo na námestí popravených 24 uhorských zemanov a mešťanov. V rokoch 2011 – 2012 prebehla rekonštrukcia Caraffovej väznice. V súčasnosti teda slúži ako mestská galéria a vy sa s kamarátom môžete prísť pozrieť na unikátne výstavy a diela.

9. Vodárenská veža

Určite pri návšteve mesta s kamarátom-turistom nevynechajte ani Vodárenskú vežu, ktorá prešla rekonštrukciou. Tu si podľa možností podniku môžete objednať kávu na najvyššie položenom mieste v Prešove. Ak by ste náhodou mali kvôli údržbe objektu smolu, skúste návštevu hoci bez kávy a na vrchole veže sa pokochajte výhľadom na mesto. V prípade priaznivého počasia dokonca odtiaľ vidno aj Tatry.

10. Záhrada umenia

Príjemné prostredie na piknik či relax, kde nepočuť ruch mesta. Hovoríme o Záhrade umenia, kde mladí trávia množstvo svojho času. V lete sa navyše sem môžete prísť pozrieť aj v rámci letného kina, premietal sa tu už nejeden film a tento priestor tak získava každý rok väčšiu popularitu.

Pozrite si teraz všetky tieto miesta v rovnakom poradí na fotkách v galérii.

Môže vás zaujímať:

Ako naše mesto mení tvár: 5 miest v Prešove, ktoré by ste pred pár rokmi nespoznali, FOTO

So Skladom soli v Prešove majú ďalšie plány: Chcú ho napojiť na železničku!

Len pár rokov dozadu a predsa už trochu retro: Spomínate si na Kuzmányho ulicu pred rekonštrukciou­? FOTO

foto: ilustračné

FOTO: 10 miest v Prešove, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM