Monika Földešiová Rôzne

Fontány sa zobúdzajú, minú až dvetisíc kubíkov

Mestské fontány v Prešove sa postupne jedna pod druhej prebúdzajú zo zimného spánku. Informuje o tom stránka Mesta Prešov, ktoré ich zároveň pripravuje v týchto dňoch na prevádzku. Najbližších šesť mesiacov spotrebujú približne 2000 kubíkov vody a 75

Spolu 14 fontán, z toho 3 picie, postupne dotvárajú v súčasnosti jarnú i letnú atmosféru šarišskej metropoly. Prešovská radnica už začala s ich prípravou na plné fungovanie aj pomocou ich prevádzkovateľa O. S. V. O. comp. Podľa hovorkyne mesta Veroniky Kmetóny Gazdovej má spomínaná firma na starosti aj vlajkovú výzdobu a úpravu mobiliáru v ich bezprostrednej blízkosti.

Nový šat by si si okolie niektorých fontán určite zaslúžilo. Ide predovšetkým o Veľkú fontánu na Námestí mieru.// „Zaváňa to tu ešte komunizmom. V zásade by som nemal nič proti, ale je to tu dosť mŕtve. Žiadne kvety, ošarpané lavičky, tá troška zelene z kríkov to tu naozaj neoživí,“// vraví jeden z náhodne opýtaných okoloidúcich Prešovčanov. Jeho slová potvrdzuje aj jeho spoločníčka:// „Ak by som si mala vybrať, pôjdem s deťmi radšej k Neptúnovi, kde aj tá celková atmosféra je o inom. Je to preto škoda, skoro žiadne slovenské mesto nemá toľko fontán ako my v Prešove.“//

Ako ďalej hovorkyňa uviedla, drobná architektúra fontán dotvára prostredie verejných priestranstiev. Navyše majú aj zdravotný charakter, nakoľko sú dôležitým zvlhčovačom a ionizátorom ovzdušia.

Tri veľké fontány sa nachádzajú v centrálnej zóne mesta a ostatné sú na sídliskách. Najstaršia je fontána Neptún v pešej zóne, najnovšia je v Parku Angelinum na Sídlisku Sekčov. Okrem toho sú na Hlavnej ulici inštalované aj tri fontány na pitie. V rámci prevádzkovania fontán sa v období od 1.5.2011 do 15.10.2011 spo­trebovalo 1 740 m3 vody a 75 165 kWh elektrickej energie.

prešov24/tasr/pre­sov.sk

fontany v PO
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM