Ľubomír Hudačko Správy

Februárové Objavovanie s témou Župného domu: Zoberte si aj čelovku, pôjde sa do podzemia!

Februárové Objavovanie Prešova vás zavedie do honosnej budovy na Slovenskej ulici. Od konca 18. storočia v nej sídlil župný úrad, a preto aj samotná budova dostala názov Župný dom. Pripravte sa aj na zostup do podzemia, nachystajte si preto čelovku alebo baterku.

Ilustračný obrázok k článku Februárové Objavovanie s témou Župného domu: Zoberte si aj čelovku, pôjde sa do podzemia!
Zdroj: Dnes24.sk

Reprezentačná stavba vznikla z popudu cisárovnej Márie Terézie, ktorá nariadila, aby v mieste sídla stolice bola postavená aj nová administratívno-správna budova, kde pod jednou strechou budú „úradovne“ centralizovanej a zjednotenej štátnej správy.

„Okrem toho, že si o budove porozprávame zaujímavosti z jej histórie, prezrieme si podrobne exteriér, rozlúštime reliéf v štíte budovy a dozvieme sa prečo sú na priečelí erby dvoch žúp, nazrieme aj dovnútra. Bonusom bude prehliadka severnej časti budovy, v ktorej dnes sídli Štátny archív v Prešove, pobočka Prešov,“ pozývajú sprievodkyne na Objavovanie.

Riaditeľka Ľubica Kováčová vás archívom posprevádza, prezradí aké fondy archív spravuje, i to odkedy a aké skvosty uchováva. Zavedie vás aj do podzemia archívu, preto si so sebou prineste baterku alebo čelovku. Z bezpečnostných dôvodov nebude možné použiť mobilné telefóny ako zdroj osvetlenia.

Ak vás táto téma zaujíma príďte v sobotu 14. februára 2015 o 10:00 alebo v nedeľu 15. februára 2015 o 14:00 pred Mestské informačné centrum v Prešove na Hlavnej 67. Sprevádzať vás budú Darina Petranská a Andrea Sivaničová.

Predaj vstupeniek

  • Cena vstupenky v predpredaji MIC Prešov: 1,50 eur
  • Na mieste konania počas víkendu: 2,30 eur
  • Zvedavé deti zadarmo

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM