Zuzana Vajayová Rôzne

Fakultná nemocnica sa zatiaľ k návrhu VšZP nevyjadruje

Vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J.A. Reimana v Prešove (FNsP) sa zatiaľ nevyjadruje k návrhu optimalizácie lôžkovej starostlivosti, ktorý koncom minulého týždňa zverejnila Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP).

Uviedla to dnes pre TASR hovorkyňa FNsP Renáta Koziaková.

„V súvislosti s rušením oddelení zatiaľ FNsP nedisponuje žiadnymi oficiálnymi informáciami. O tejto problematike prebiehajú rokovania medzi vedením nemocnice a zdravotnými poisťovňami, ktoré ešte nie sú uzavreté,“ uviedla Koziaková.

VšZP v zverejnenom návrhu nepočíta v prešovskej nemocnici so zazmluvnením doliečovacieho oddelenia a navrhuje túto starostlivosť presunúť na iné oddelenia podobného zamerania v rámci FNsP. Rovnako navrhuje zásadnú redukciu lôžok na oddeleniach psychiatrie a plastickej chirurgie. Optimálne by podľa návrhu poisťovne bolo aj zlúčenie niektorých oddelení.

Podľa vyjadrenia hovorkyne prešovská nemocnica plánuje do konca tohto roka zrušiť 157 lôžok na viacerých oddeleniach. Pôvodne navrhovaný zámer redukcie lôžok, ktorý ohlásilo vedenie nemocnice v rámci racionalizačných opatrení na jar tohto roka, sa tak zvýšil zhruba o 50 lôžok.

Koziaková zdôraznila, že tieto opatrenia prijala nemocnica ešte pred tým, ako VšZP zverejnila svoj návrh optimalizácie, vrátane návrhov na riešenie zdravotnej starostlivosti.

V súčasnosti má nemocnica na svojich oddeleniach 1382 lôžok. V rámci racionalizácie by počet lôžok na psychiatrickom oddelení mal klesnúť o 45, pľúcne oddelenie počíta so zrušením 36 lôžok, doliečovacie – 27, interné – 13, úrazovej chirurgie – 11, gynekologické – šesť a očné – šesť lôžok. Okrem toho plánujú zrušiť na plastickej chirurgii päť lôžok, dlhodobo chorých päť a na kožnom tri.

Hovorkyňa nemocnice doplnila, že dodatky k zmluvám so zdravotnými poisťovňami ešte môžu spôsobiť zmeny.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM