Samospráva

Exprimátor, učiteľka aj odborník v záhradkárstve: Laureáti Ceny mesta Prešov sú známi

O tom, kto dostane Cenu mesta Prešov rozhodli poslanci mestského zastupiteľstva na stredajšom rokovaní. Získajú ju exprimátor, učiteľka aj záhradkár.

Ilustračný obrázok k článku Exprimátor, učiteľka aj odborník v záhradkárstve: Laureáti Ceny mesta Prešov sú známi
Zdroj: TASR

Ceny mesta Prešov za rok 2017 dostanú bývalý primátor mesta Milan Benč, stredoškolská učiteľka Miriam Feretová a inštruktor a odborník v oblasti ovocinárstva a záhradkárstva Eduard Jakubek. Ocenenie pre domáce firmy Opálové zrnko mesta Prešov získava Analyticko-diagnostické laboratórium a ambulancie (AdLa), s. r. o. Návrhy na ocenenia predložila komisia, ktorá vyberala spomedzi 16 návrhov na Cenu mesta a deviatich na cenu Opálové zrnko.

Čestný občan mesta

Poslanec Rudolf Dupkala navrhol navyše udeliť cenu Čestný občan mesta Prešov vedeckému a pedagogickému pracovníkovi, športovému funkcionárovi a bývalému reprezentantovi Česko-Slovenska v hádzanej Rudolfovi Horváthovi. „Nie je to len môj návrh, zhodli sme sa na tom viacerí členovia komisie, ktorí vyberali laureátov na ocenenie za všetky poslanecké kluby. Mali sme pocit, že osoba profesora Horvátha by mala byť ocenená takým významným ocenením, akým je čestné občianstvo. Som za to, aby sa ceny dávali žijúcim ľuďom, nie in memoriam, nech ten človek vie, že si jeho prácu vážime teraz. Horváth je bývalým majstrom sveta v hádzanej, je to žijúca legenda v Prešove,“ zdôvodnil svoj návrh Dupkala. Poslanci jeho návrh schválili.

Ceny mesta Prešov

Cenu mesta získava Benč, ktorý pracoval v spoločnosti Stavoprojekt Prešov. Bol mestským aj krajským poslancom. V rokoch 1994 – 1998 pôsobil ako zástupca primátora Prešova, vo volebnom období 2002 – 2006 zastával post primátora mesta. Cenu získava ako uznanie za jeho dlhoročnú prácu na viacerých odborných i verejných pozíciách v meste a v jeho prospech.

Učiteľka na Katolíckej spojenej škole sv. Mikuláša v Prešove Feretová sa okrem výučby venuje aj funkcii vedúcej predmetovej komisie prírodovedných predmetov. Žiaci pod jej vedením sa úspešne zúčastnili na rôznych vedeckých súťažiach doma aj v zahraničí. Pri realizácii projektov spolupracuje so Slovenskou akadémiou vied a vysokými školami. Cenu mesta získava za úspešnú reprezentáciu mesta prostredníctvom dobre pripravených študentov na medzinárodných študentských vedeckých konferenciách a súťažiach, za osobnú angažovanosť v rôznych charitatívnych akciách a zbierkach.

Jakubek dlhodobo propaguje záhradkárstvo. Ako dlhoročný predseda Okresného výboru Slovenského zväzu záhradkárov v Prešove, v súčasnosti aj predseda Republikového výboru Slovenského zväzu záhradkárov prispieva k propagácii záhradkárskych aktivít, organizuje výmenné návštevy záhradkárov. Vedie tiež krúžky na základných školách. Cenu mesta získava za dlhoročnú úspešnú angažovanosť ako propagátor, inštruktor a odborník v oblasti ovocinárstva a záhradkárstva. AdLa získava cenu Opálové zrnko za prínos v rozvoji zdravotníckych služieb na území mesta aj v rámci celého Slovenska, za rozvoj laboratórnej medicíny v odbore imunológie a špičkových inovatívnych medicínskych technológií s vysokou pridanou hodnotou v oblasti zdravotníctva.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne, na zábere Miriam Feretová

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM