Ľubomír Hudačko Správy

Ekopark má nového správcu: Kedy sa pripúšťa zavedenie vstupného a čo sa má vylepšiť?

Technické služby mesta Prešov plánujú zrekonštruovať najmä hygienické zariadenia v Ekoparku Holá hora v Prešove, ktorý prešiel do ich správy. V prvej etape pôjde podľa ich výkonného riaditeľa o vyriešenie problému s hygienickými zariadeniami, prístupovú cestu či oplotenie areálu.

Ilustračný obrázok k článku Ekopark má nového správcu: Kedy sa pripúšťa zavedenie vstupného a čo sa má vylepšiť?
Zdroj: Dnes24.sk

Predpokladá sa, že každá činnosť, ktorá tam bola vykonávaná doteraz, bude pokračovať. Výkonný riaditeľ Technických služieb mesta Prešov Jozef Višňovský však vyzýva aj ďalšie subjekty, ktoré by tam chceli realizovať nejaké aktivity, aby kontaktovali Technické služby mesta Prešov.

Nové stromy, chodníky

Ekopark Holá hora v meste Prešov, ktorý tvorí malá zoologická záhrada a zelené plochy s detským ihriskom, prešli od začiatku apríla z ABC centra voľného času do správy TsMP. „Je na škodu veci, že tento prevod bol schválený až od 1.4. a nie do 1.1., ako sme chceli, pretože sme stratili tri mesiace prípravy na začiatok sezóny. Po dôkladnej analýze, ktorú už mám hotovú, budeme riešiť tento areál po bezpečnostnej stránke. Dnes vieme, že má problém aj s tým, že hygienici tu zakázali zhromažďovanie, čiže budeme riešiť havarijné stavy tak, aby sme tento areál v čo najkratšom možnom čase mohli otvoriť širokej verejnosti tak, ako to bolo zvykom,“ povedal výkonný riaditeľ TsMP Jozef Višňovský.

Zo strednodobého hľadiska bude spoločnosť hľadať externé zdroje, aby sa mohlo začať s úpravou budovy, ktorá je v areáli a pre mesto Prešov má historickú hodnotu. „Cieľom je tiež otvoriť druhú časť areálu za stajňami zvierat, kde by sme chceli vyznačiť a vysadiť nové stromy s náučným chodníkom, ktorý by slúžil aj na výučbu. Ambíciou je spolupráca so školami a tiež s Prešovskou univerzitou,“ uviedol Višňovský.

Investujú minimálne 30 000 eur

V priebehu tohto roka by chceli tento areál zmeniť, pokiaľ sa však nemenia podmienky v ňom, nebude tu zavedené vstupné. Ak sa podmienky zlepšia, Višňovský pripúšťa regulovanie vstupu pomocou vstupného. Technické služby prebrali časť zamestnancov predchádzajúceho správcu ABC centra, avšak personálne by Ekopark mal byť vyriešený v rámci personálnych rezerv z prevádzky mestských lesov, ktoré má mestská firma tiež na starosti.

Spoločnosť je podľa zmluvy povinná investovať do areálu minimálne 30 000 eur ročne, avšak Višňovský hovorí, že prvý rok bude táto investícia väčšia. Ročné náklady na fungovanie Ekoparku boli podľa riaditeľky ABC centra voľného času Eleny Šimčíkovej viac ako 57 000 eur, z ktorých takmer 20 000 eur si vyžiadala jeho prevádzka.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM