Milan Jusko Kultúra

Eastsider sa rozbehol naplno. Pivo zdarma?!

Filmový festival Eastsider má úspešne za sebou slávnostné otvorenie. Úvodný film Crulic uviedol Maciej Gil a emotívny koncert odohral David Kollar s Indiou Czajkowskou. Dnes sa program festivalu rozbieha naplno. Prvý film je vždy zadarmo.

„Sme ešte len na začiatku, ale podľa reakcií na oficiálnych stránkach a na početných reakciách na facebooku veríme, že festival dopadne dobre,“ uviedol organizátor podujatia Miro Lánik z agentúry Vresk, ktorý si Prešov vybral cielene. „Patrí medzi najväčšie mestá na Slovensku, je to študentské mesto, má jednu z najkrajších pôvodných kinosál a máloktoré z nich sú na Slovensku zachované,“ dodáva Lánik.

Dnes sa návštevníci môžu tešiť na komentovanú videoprojekciu Petra Konečného s názvom Najsilnejšie jednozáberové scény. Ďalší z hostí František Krähenbiel uvedie snímku 7 Divov Bratislavy. Veľký záujem je o film Lóve (r. Jakub Króner), ktorý vo veľkej miere oslovil tínedžerov na celom Slovensku.

Veľký podiel na programe podujatia má Maciej Gil, ktorý pripravil celú sekciu Svieži severný vietor, venovanú poľským filmom. Tento uznávaný filmový historik a prezident Poľskej federácie filmových spoločností už včera uviedol úvodnú snímku Crulic. Štvrtá sekcia Legenda z Juhu dnes ponúkne film Muž z Londýna (r. Bella Tarr). V záhrade umenia si po zotmení bude môcť široká verejnosť zadarmo vychutnať film Koniec Roberta Mitchuma.

Sprievodný hudobný program je pripravený na dvoch scénach. Večer po premietaní začnú po desiatej hodine koncerty hudobných hostí. Dnes sa v Bizzare predstavia skupiny Plastic Swans, The Cubes a Chiki Liki Tu-A. „S Martinom Višňovským sa poznáme už roky a keďže sme zavítali do jeho mesta, bola to pre nás samozrejmosť dať im priestor, ak príjmu naše pozvanie. S kapelou The Cubes sme komunikovali už dlhší čas, vystúpia aj na našom ďalšom festivale Barbakan a podobne ako v prípade Chiki Liki Tu-A sme radi, že prijali naše pozvanie,“ hovorí o výbere kapiel M. Lánik. Druhá scéna v klube Wave je zameraná na elektronickú scénu a dídžejské sety. Dnes sa fanúšikovia môžu tešiť na Pjoni & Ink Midget a v sobotu na DJ Bootsie & VJ Kemuri, ktorí si pripravili špeciálny audiovizuálny set pre festival Eastsider. Sobotňajší hudobný program doplní miestny DJ Teapot.

Lístky sa dajú zakúpiť na mieste. Akreditácie na filmy prebiehajú v Kine Scala. Presný program a ceny vstupeniek sú uverejnené na oficiálnej webovej stránke podujatia www.vresk.sk/eastsider. Prvých sto návštevníkov koncertu v Bizzare a prvých päťdesiat v klube Wave dostane od gastropartnera pivo zdarma.

prešov24 Text: Edo Kopček, PR manažér podujatia

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM