Ľubomír Hudačko Rôzne

Dušičková atmosféra v Prešove: Stovky svetielok rozžiarili Hlavný cintorín, FOTO

Cez Dušičky si to na ulicu Vajanského namierilo množstvo ľudí. Po zotmení sa rozžiaril Hlavný cintorín v Prešove stovkami svetielok.

Ilustračný obrázok k článku Dušičková atmosféra v Prešove: Stovky svetielok rozžiarili Hlavný cintorín, FOTO
14
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Dušičkový čas v našom meste cítiť ešte aj po sviatku Všetkých svätých, ktorý pripadá na prvého novembra. Počas víkendu, ale aj začiatkom týždňa mnohí Prešovčania spomínali na svojich blízkych. Na Hlavnom cintoríne na ulici Vajanského pribúdali vence rôzneho druhu, kvety a zapaľovali sa sviečky. Stovky svetielok sa stali symbolom spomienok na tých, ktorí už nie sú medzi nami.

Ak ste sa vybrali na toto miesto posledného odpočinku po zotmení, naskytol sa vám magický pohľad. Rozžiarené boli totiž stovky svetielok a tie priťahovali pozornosť už z diaľky. „Je to už veľa rokov, čo odišiel náš starý otec a preto sa patrí prísť zapáliť mu sviečku a pomodliť sa. Je to rituál, na ktorý počas dušičkového obdobia určite nesmieme zabudnúť,“ povedala nám Prešovčanka Miriam.

Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Tradične sa v areáli cintorína nerozliehala hlučná vravra, ale na blízkych si každý spomínal v tichosti. Svoju prítomnosť im ľudia venovali s pokorou. Zástup návštevníkov sa rozliehal aj pri urnovom háji, či pri hroboch padlých vojakov.

Na hroby svojich blízkych si to namieril aj Pavol. „Máme na prešovskom cintoríne nejedného príbuzného, takže aj tento rok sme sa vybrali navštíviť ich aspoň takto a zaspomínať si,“ uviedol pre spravodajský portál Prešov 24.

Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

V uplynulých dňoch boli pre ľudí k dispozícii rôzne stánky s možnosťou zakúpiť si veniec či napríklad sviečky. Na predajcov ste mohli natrafiť aj v okolí cintorína. Najviac rezonovali gerbery, ale v hojnom počte sa vynímali aj ľalie či chryzantémy. Aj keď sa zdalo, že tento rok počasie ľuďom situáciu skomplikuje, počas víkendu sa návštevníci zaobišli bez dáždnikov. V našej fotogalérii si už pozrite večerné obrázky z prešovského cintorína.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Pozrite si to: Cintorín v Prešove krásne rozžiarilo množstvo svetielok
14
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM