Kultúra

Dramatické okamihy počas vystúpenia prešovskej kapely Big Cigars: Žena na ich koncerte začala horieť!

Prešovská kapela Big Cigars zažila dramatické okamihy. Počas ich vystúpenia totiž začala horieť návštevníčka koncertu horieť. Čo sa vlastne dialo?

Ilustračný obrázok k článku Dramatické okamihy počas vystúpenia prešovskej kapely Big Cigars: Žena na ich koncerte začala horieť!
Zdroj: Big cigars

Prešovská hudobná scéna stále dokáže prekvapiť a zaujať. Dôkazom toho je aj kapela Big cigars so štýlom blues, ktorý je ozajstný, surový a v našich končinách jedinečný.

Na harmoniku sa naučil hrať cez Youtube

Kombinácia ústnej harmoniky, hamond orgánu, gitary, basovej gitary a bicích mieša často netradičné formy, ktoré v tomto žánre nie sú tradíciou. ""Na harmonike som sa naučil hrať cez Youtube. Áno, dá sa to, ak si človek nájde tie správne lekcie, vie ako tak po anglicky a investuje tomu veľmi veľa času. Učil som sa asi 4 roky, neraz aj 8 hodín denne, takže priateľka šalela," hovorí so smiechom frontman a spevák kapely Braňo Jedinák.

Kapela sa snaží nehrať to, čo hrá každý. „Toho sa držíme a chceme to posúvať ešte ďalej. Nechajte sa prekvapiť, pracujeme na tom,“ tvrdí gitarista Boris Maťko na margo toho, čo skupina pripravuje. „Kapela funguje asi rok a pol, no koncertovať sme začali až s príchodom bubeníka Samuela Bíleho. Nájsť bubeníka do bluesovej kapely nie je ľahké. Toho sme mali fakt problem nájsť. Paradoxne, orgán sme nehľadali a našli sme ho,“ smeje sa basgitarista Roman Čermák.

Dozvedeli sa to až po koncerte

O obsadení orgánu Petrom Krajníkom rozhodla podľa kapely najmä šťastná náhoda. Názov kapely Big cigars vznikol z textu Johnyho Casha a pôvodne to mala byť country kapela, ktorá sa ale po par skúškach rozpadla a tak vznikla nová – bluesová. Spočiatku mala všetky texty anglické, no čoraz viac tvorí slovenské, ktoré sú neraz aj vtipné a zároveň trefné. Líder Braňo Jedinák pre náš web uviedol aj poriadne netradičnú kuriozitu, ktorá sa im počas koncertu stala.

„Počas vystúpenia v jednom podniku sa stalo, že sme odrazu cítili dym. Nie je to vtipné, pretože pár muzikantov už vystrelo kopytá, keď dostali zásah prúdom. Preto sme prestali hrať a všetko sme skontrolovali. Keďže to vyzeralo v poriadku, hrali sme ďalej. Až po koncerte sme sa dozvedeli, že istej podguráženej dáme za barom vzbĺkli vlasy od sviečky, až vyšľahol plameň a smrdel kvôli tomu celý podnik,“ hovorí dnes už s nadhľadom a jedným dychom dodáva, že prešovská scéna bola a stále je pestrá.

„Kvôli tomu máme Prešov radi. Vzťahy sú tu väčšinou kamarátske, čiže stále je niekto, kto vie poradiť a pomôcť, či niečo požičať. Za pomoc extra ďakujeme Ľubovi z Chiki liki tua. Naším cieľom je vyplniť dieru tohto žánru, ktorý tu chýba. Nikto z nás tu nikdy nič podobné nepočul a extra radi by sme boli, ak by sme oslovili tých najmladších. Keďže sa stále cítime mlado, hoci sme až na jedného člena všetci po tridsiatke,“ zhodujú sa hudobníci. Videoklip zatiaľ nechystajú, pretože sú menšinovým žánrom, ktorý je vhodný skôr na živé vystúpenia ako na obrazovku. Fanúšikovia sa teda môžu na koncert tešiť, pretože už v máji čaká kapelu vystúpenie so slovenskou legendou bluesu ZVA 12–28 BAND.

Môže vás zaujímať:

Obľúbený festival v Prešove sa opäť chystá otvoriť brány: Pozrite, aký nadupaný program bude na Unipo feste

Na hudobnej scéne víri hladinu ďalšia prešovská kapela: Vysvetlenie vzniku názvu ElevenHill vás dostane!

Dobrý festival sa blíži: Na Delni sa predstaví množstvo prešovských kapiel, príde aj uznávaný belgický producent!

foto: Big Cigars

Kapela z Prešova Big Cigars
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM