Ľubomír Hudačko Správy

Dozvuky povodní: Opravu koryta Torysy sa podarilo dokončiť, stálo to nemalý balík!

Poškodené koryto Torysy zo záplav v roku 2010 opravili. Práce prebiehali v troch etapách, definitívne opravy zvládli Vodohospodári zo Správy povodia Hornádu a Bodvy Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Ilustračný obrázok k článku Dozvuky povodní: Opravu koryta Torysy sa podarilo dokončiť, stálo to nemalý balík!
Zdroj: Webnoviny.sk

Vodohospodári prečistili a odstránili riečne nánosy z takmer 2,5-kilometrového úseku tohto vodného toku a prakticky na takej istej dĺžke museli opraviť aj dno a brehové opevnenie.

Viac ako štvrť milióna

„Na opravy a rekonštrukciu poškodeného vodného toku Torysy museli vodohospodári od roku 2010 vynaložiť doteraz približne 320 000 eur, pričom posledná z akcií od mosta Astória stála viac ako 37 000 eur,“ uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p., Ľuboš Krno.

Hovorca tiež povedal, že v prvej etape boli odstránené nánosy z koryta Torysy a zvýšené jej brehy v úseku od mosta na ul. Pod Wilec hôrkou po most pri Mestskej hale, v druhej etape bola urobená rekonštrukcia opevnenia ľavého brehu tohto vodného toku v úseku od lávky pri dopravnom ihrisku až po most na Mukačevskej ulici a v tretej etape odstránili veľké množstvo naplaveného riečneho materiálu v úseku od mosta Astória po kúpalisko na sídlisku III v Prešove a súčasne na tých istých miestach opravili aj poškodené časti koryta a brehového opevnenia.

Cieľom bolo zabezpečiť prietok vody

V súčasnosti vodohospodárski robotníci podľa Krna ešte odstraňujú náletové dreviny z prietokového profilu Torysy v časti od mosta na Levočskej ulici až po most na Bajkalskej ulici. Cieľom všetkých rekonštrukčných prác bolo prinavrátiť upravený vodný tok Torysy v Prešove do jej pôvodného stavu, to znamená zabezpečiť prietok vody na projektovanú tzv. 100-ročnú vodu.

Krno poznamenal, že rozhodujúca protipovodňová ochrana mesto Prešov ešte len čaká. "Je potrebné zdôrazniť, že Slovenský vodohospodársky podnik má v rámci Podnikového rozvojového programu investícií na roky 2014–2019 pre Prešov pripravené viaceré investičné stavebné akcie, v rámci ktorých sa vykonajú protipovodňové úpravy na vyše šesťkilometrovom úseku Torysy a na viac ako 6,5-kilometrovom úseku jej prítoku – vodnom toku Sekčov. Táto protipovodňová ochrana Prešova si však vyžiada už podstatne vyššie náklady, ktoré sa budú pohybovať v niekoľkých miliónoch eur,“ dokončil Krno.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM