Peter Handzuš Rôzne

Dovolenka s deťmi: Policajti rodičom vyšli v ústrety

Niektoré krajiny potvrdili, že budú akceptovať zápis dieťaťa vo veku do 5 rokov v cestovnom doklade rodiča. Netýka sa to však našich západných susedov. Pre veľký záujem rodičov o vydávanie pasov pre deti rozširuje polícia stránkové dni pre všetkých.

Polícia rozširuje ďalšie stránkové dni a hodiny. Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar vydal nový pokyn, aby na všetkých oddeleniach dokladov odborov poriadkovej polície okresných riaditeľstiev Policajného zboru rozšírili ďalšie stránkové dni a hodiny.

Polícia vychádza v ústrety nielen rodičom s malými deťmi, ale snaží sa šetriť čas všetkých občanov. Či už ide o vydanie cestovného pasu, občianskeho preukazu alebo vodičského preukazu. V poslednom období polícia zaznamenala veľký záujem rodičov o vydanie cestovných dokladov pre deti mladšie ako 5 rokov.

Od 1. júna do 30. júna tohto roka je možné podať žiadosť o vydanie cestovného dokladu každý piatok od 12.00 do 18.00 hodiny. V tomto čase pracovníci nebudú vybavovať iné stránky, len rodičov s malými deťmi. Rodičia samozrejme môžu využiť aj bežné stránkové dni.

[color=#ff0000]­[size=15]Od dnešného dňa je možné podať žiadosť aj každý utorok a štvrtok od 7.30 do 15.00 hodiny. V tieto dni okrem bežných stránkových hodín budú môcť žiadatelia vybaviť cestovný pas, občiansky preukaz aj vodičský preukaz. [/size][/color]

„Snažíme sa vyjsť v ústrety všetkým občanom, aby boli v čo najkratšom čase vybavení bez zbytočných zdržaní,“ uviedol prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

[color=#cc0000]Deti zapísané v pase sa nedostanú do Česka[/color]

Od 26. júna tohto roka vstupuje do platnosti nariadenie Európskej únie, ktoré členským štátom ukladá povinnosť vydávať cestovné pasy už iba ako individuálne cestovné doklady. Každý občan Slovenskej republiky bude musieť mať vlastný cestovný doklad. V praxi to znamená, že príslušné útvary Policajného zboru už od 26. júna tohto roka nebudú vykonávať zápisy detí mladších ako 5 rokov do cestovného dokladu rodiča.

[blockquote]Ni­ektoré krajiny už potvrdili, že budú akceptovať zápis dieťaťa vo veku do 5 rokov v cestovnom doklade rodiča, a to Bulharsko, Estónsko, Francúzsko, Lotyšsko, Maďarsko, Rakúsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko a Švédsko. Do tejto skupiny krajín patrí aj Chorvátsko. Zápisy zatiaľ nebudú uznávať v Českej republike, Holandsku, Litve a Taliansku. Ostatné členské krajiny EÚ zatiaľ neinformovali o svojom stanovisku. [/blockquote]

Odporúčame zistiť si pred cestou podrobnosti o platnosti cestovného dokladu v iných krajinách priamo na príslušnom zastupiteľskom úrade krajiny, do ktorej občan cestuje.

presov24/KRPZ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM