Ľubomír Hudačko Rôzne

Dopravný podnik v Prešove plánuje investíciu za milióny: Nové autobusy, palubné počítače i trolejbusy

Poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove návrh investícií schválili a dopravný podnik v Prešove tak plánuje investovať do nového vozového parku. Okrem toho plánuje obnoviť aj palubné počítače a rádiovú sieť. To všetko za približne 6,6 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Dopravný podnik v Prešove plánuje investíciu za milióny: Nové autobusy, palubné počítače i trolejbusy
Zdroj: TASR

Schválený návrh počíta aj so zdrojmi z európskych fondov. Riaditeľ DPMP Peter Jajnus však upozornil na to, že to je len jeden z variantov financovania. Závisí to od toho či bude vyhlásená výzva a následne schválená žiadosť. V opačnom prípade budú nakupovať autobusy a trolejbusy postupne z vlastných zdrojov alebo prostredníctvom ú­veru.

„Návrh, ktorý bol schválený, zahŕňa nákup nových autobusov a trolejbusov, ako aj obnovu palubných počítačov a rádiovej siete do všetkých autobusov a trolejbusov MHD v Prešove. Predpokladáme, že nákup vozidiel bude realizovaný až v budúcom roku, pretože termíny dodávok od výrobcov autobusov sú päť až šesť mesiacov a u trolejbusov šesť až osem mesiacov. U palubných počítačov a rádiovej siete by sme chceli investíciu realizovať do konca tohto roka,“ uviedol riaditeľ DPMP Peter Janus.

Nové autobusy by mali byť použité na všetkých linkách. Trolejbusy použijú najmä na nosných linkách spájajúcich Sekčov a Sídlisko III. Všetky nové dopravné prostriedky by mali byť nízkopodlažné a plne klimatizované. Ide spolu o 11 kusov trolejbusov, tri autobusy a šesť midibusov. Investícia do počítačov a rádiovej siete je 265 000 eur. Priemerný vek autobusov DPMP je 9,6 roka a trolejbusov 13 rokov. Vo vozovom parku je však aj 20 vozidiel, ktoré majú 15 až 20 rokov.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM