Ľubomír Hudačko Správy

Dopravný podnik predstavil vlastnú: Prešovčania už môžu využívať dve aplikácie MHD

Pre cestujúcich prešovskou MHD vznikla ďalšia aplikácia. Predstavil ju samotný Dopravný podnik mesta Prešov, hoci jedna už na svete bola predtým.

Ilustračný obrázok k článku Dopravný podnik predstavil vlastnú: Prešovčania už môžu využívať dve aplikácie MHD
Zdroj: Dnes24.sk

Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) nedávno predstavil aplikáciu Ubian, ktorá má pomôcť cestujúcim s informáciami o spojoch MHD. Čo cestujúcim ponúka sme sa opýtali jeho výkonného riaditeľa Petra Janusa.

Janus: Konečnú zodpovednosť máme my

„Aplikácia funguje ako navigácia pre cestovanie s použitím verejnej mestskej aj medzimestskej osobnej dopravy na Slovensku. Všetky podrobné informácie o fungovaní aplikácie sú na našej internetovej stránke alebo v samotnej aplikácii. V súčasnosti pre prešovskú MHD nie je možné zistiť aktuálnu polohu spojov, ale pracujeme na tom,“ povedal pre náš web. Pred rokom pritom vznikla iná aplikácia a to od mladých vývojárov, ktorí v nej poskytovali pre cestujúcich aj spomínanú polohu vozidiel. K spolupráci medzi DPMP a spomínanými vývojármi však nedošlo.

„Vami spomínaní vývojári s nami nespolupracovali, aplikáciu vyvinuli bez toho, aby nás informovali. Každý má svoju predstavu o fungovaní vecí, vzťahov a pravidiel. Mladým vývojárom fandíme, ale konečnú zodpovednosť za stále, presné a správne informácie pre cestujúcich má dopravca, nie firma poskytujúca aplikáciu,“ uviedol Janus. Zaujímalo nás teda, v čom bol podľa neho najväčší problém medzi DPMP a mladými vývojármi. „Dáta o polohe vozidiel, ktoré neboli úplne doladené, presné a spoľahlivé, boli získavané bez vedomia dopravcu a podľa nášho názoru nekorektne,“ zakončil Janus.

Vývojár: Trh rozhodne

K téme sme oslovili aj jedného z vývojárov vyššie spomenutej prvej aplikácie a to Mateja Lukáča. Čo hovorí on na aplikáciu Dopravného podniku? „Vyskúšali sme si ju, no je to také, ako keby ste chceli ísť na autobuse zo Sekčova na Trojicu a Dopravný podník vám dá nie autobus, ale raketoplán,“ povedal pre náš spravodajský web.

Ďalej dodal, že v tomto prípade však nejde o spor. „Je to neochota spolupracovať zo strany DPMP z dôvodu, že sme vyvinuli činnosť, ktorú oni sľubujú už zopár rokov. Tento projekt má reálne výsledky a nie je z fondov,“ uviedol pre portál Prešov 24 Lukáč. Podľa neho DPMP spolupracovať nemusí, len stačí, aby publikoval Open data. „Obyvatelia, teda trh rozhodne, čo je najlepšie,“ dodal Lukáč.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM