Michal Kočiš Rôzne

Dopravný podnik mesta uvažuje o znížení zliav

(TASR) – Nárast cien pohonných hmôt sa v konečnom dôsledku podpíše aj na zvýšení nákladov na prevádzku mestskej hromadnej dopravy v Prešove. Podľa riaditeľa Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) Petra Janusa v nasledujúcom období bude nutné riešiť v

„Neuvažovali sme nad zvýšením cestovného, bol by to hraničný krok. Skôr sme navrhovali buď navýšiť dotáciu mesta alebo redukovať zľavy pre žiakov, študentov či dôchodcov,“ uviedol Janus. Situáciou sa už zaoberalo predstavenstvo spoločnosti a návrh predloží vedeniu mesta.
Riaditeľ DPMP konštatoval, že v súčasnosti tieto zľavy na cestovnom predstavujú zhruba 50 percent a patria medzi najvyššie v rámci krajských miest Slovenska. Podľa neho vo väčšine ostatných krajských metropol sa pohybujú na úrovni zhruba 30 až 40 percent.
Primátor Pavel Hagyari uviedol, že vedenie mesta sa bude ekonomickou situáciou v dopravnom podniku zaoberať a rozhodnutie prijmú po analýze. Konečné slovo budú mať poslanci, ktorí budú schvaľovať rozpočet.
„V zásade nie som naklonený zvyšovaniu ceny lístkov v mestskej hromadnej doprave. Tie sme naposledy zvyšovali v dobe, keď bola cena za barel ropy na maxime. Táto cena momentálne nie je prekročená,“ tvrdí Hagyari.
Pripustil, že znižovanie zliav je jedným z možných riešení ako vykryť straty výkonov. Dodal však, že v prvom rade sa zamerajú na zvýšenie efektivity a hľadanie vnútorných zdrojov.
„Zvyšovanie cien cestovného bude tým najposlednejším riešením, ktoré prichádza do úvahy,“ uzavrel primátor.
Prešov vstúpil do roku 2011 s rozpočtovým provizóriom, keďže návrh nemal v novembri minulého roka dostatočnú podporu poslancov mestského zastupiteľstva. O rozpočte má mestský parlament rokovať na zasadnutí, ktoré je naplánované na 26. januára.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM